Üks saksa teadlane katsetas üle-eelmisel sajandil konna reflekse, pannes konna keevasse vette. Konn sai šoki ja hüppas välja, rääkis LHV panga majandusekspert Heido Vitsur reedel Riigikassa 20. sünnipäeva tähistaval üritusel.

„Siis pani ta konna koos külma veega keema. Konn ei hüpanud välja ja lõpuks suri kuumas vees,“ ütles Vitsur. Konn kohanes aeglase temperatuuri tõstmisega. „Majanduse elavdamine on nagu konna surnuks keetmine. 8 aasta jooksul on püütud majandust elavdada, kuid kogunõudluse kasvu ei ole. Küll aga hoiti ära suur depressioon.“

Ta lisas, et majanduse elavdamise meetmetega on liiga ära harjutud. Konn harjus kah ära soojeneva veega. Valitseb stagnatsioon ja olukorrast väljatulekuks ei ole ideid.

Meetmed avaldasid mõju finantsvarade hindadele. USAs avaldab aktsiaturgude tõus kordades rohkem mõju kui Euroopas, mis mõjutab kohe tarbimist.

Ta lisas, et eurost saab enne stabiilne raha kui Araabiamaadest saab rahulik piirkond.

„Araabiamaad jäävad Euroopale probleemiks,“ lausus ta. "Euroopas elab 50 miljonit islamiusulist. Venemaal elab veel 20 miljonit."

„See teeb 70 miljonit islamiusulist 700 miljonist elanikust,“ ütles Vitsur. „Isegi kui igal sajandal on nuga taskus, on see probleem.“

Pikas perspektiivis ei prognoosinud ta eurole õitsengut.

„Kui euro ei murene, siis pikas perspektiivis ta laguneb,“ ütles Vitsur. Seda juhul, kui euroalast ei saa ajutiselt välja jalutama minna.