"Kaudsed ja pikaaegsed mõjud tekivad esiteks seeläbi, et Venemaa majanduskasv tõenäoliselt aeglustub nüüd veelgi, ja teiseks, aga veel enam, seeläbi, et Venemaa hakkab nüüd ilmselt püüdlema suuremale majanduslikule sõltumatusele, suurendama oma võimet kõike ise toota," kommenteeris Vitsur Ärilehele.

Mitmedki senised Venemaaga kauplejad võivad seetõttu seal Vitsuri hinnangul oma turu lähitulevikus kaotada. "Kes konkreetselt – seda otsustab aga juba teine pool. Võib arvata, et kujunenud olukorras Venemaale kuuluvus WTO-sse enam kuigi suureks takistuseks olema ei saa," lisas ta.

Vitsur rõhutas, et uute sanktsioonide mõjust rääkides tuleb arvestada, et kõik, mis tavapärast majanduslikku lävimist maailmas segab, mõjub majandusele negatiivselt. Sanktsioonide mõju pole reeglina kunagi ühepoolne ning mida suuremat ja lähedasemat majandust sanktsioonid puudutavad, seda suurem on ka nende tagasimõju teistele.

Sanktsioonide mõju määratlemisel tuleb Vitsuri sõnul arvestada ka sellega, et sanktsioonide otsene ja kaudne, oodatud ja tegelik mõju võivad üksteisest üsnagi oluliselt erineda, sest sanktsioonid ühes valdkonnas võivad põhjustada häiritusi mitmetes teistes, sanktsioonidega üldse mitte seotud valdkondades.

"Seetõttu pole nende mõju võimalik ette kindlaks määrata. Nii näiteks hindab Eesti Raudtee, et uute sanktsioonide mõjul vähenevad meie kaubaveod kolmandiku võrra. Kuid paraku sõltub kogu Eesti Raudtee töö, sealhulgas ka reisijateveo korraldamise tingimused just eeskätt kaubavedudest," selgitas ekspert.

"Põhimõtteliselt on Eestis sel moel haavatavaid sektoreid veelgi," lisas ta.