Tegemist on oleks sealjuures tagasiulatuva otsusega. Viru Keemia Grupi (VKG), keda see otsus eelkõige puudutab, pressiesindaja Irina Bojenko ütleb, et neil on hea meel, et antud teema on lõpuks fookusesse jõudnud ja sellega hakati päriselt tegelema.

“See on kindlasti edasiminek ja me loodame, et VKG-le antakse võimalus viia kaevelimiit vastavusse meie tarbimise vajadusega,” lisas ta.

Samas on Bojenko skeptiline plaani suhtes, et seadusemuudatused jõutakse vastu võtta veel selle riigikogu koosseisuga. “Seaduse muudatuse reaalne algatamine ja menetlemine võtab päris palju aega.  Samas väga tahaks loota, et antud otsus on pädev ka peale valimisi,” märkis ta.

Neljapäevasel mäetööstusettevõtete toetusrühma koosolekul riigikogus otsustati, et veel praegune riigikogu koosseis teeb ära maapõueseaduses muudatuse, mis laseb kaevandusmahte arvestada viie või seitsme aasta keskmisena.

Kuna muudatusel oleks ka tagasiulatuv mõju, võidab seadusemuudatusest eelkõige VKG, kes saab enda Kiviter-tüüpi tehastele vajalikku põlevkivi ise kaevandada ning ei pea seda Eesti Energialt kalli hinnaga ostma.

Praeguseks on kivi ostmine nagunii peatatud ning tehased suletud. VKG juht Priit Rohumaa on aga varem kinnitanud, et hoolimata nafta hinna langusest suudaksid nad tehased koheselt uuesti tööle panna, kui saaksid kivi ise kaevandada. 

Ka Eesti Energia peab seda plaani mõistlikuks.