Üle 80 aasta on põlevkiviõli tootmise probleemiks õlitööstuse vedelate jäätmete ehk fuusside utiliseerimine. Seda on püütud lahendada väga erinevalt, kuid ühelgi moel ei ole saavutatud peamist eesmärki – lõpetada õhu ja töökeskkonna saastamine õliaurudega.
VKG Oili meeskond arendas koostöös Hollandi firmaga Amafilter BV, Itaalia KappaGi ja Läti projekteerijatega Siltumelektroprojekts välja põlevkiviõlide mehaanilistest lisanditest puhastamise süsteemi, mis välistab tehnoloogilise protsessi käigus õhusaaste tekkimise.
Fuusse sisaldav toorpõlevkiviõli suunatakse puhastamiseks kuude filtrisse. Puhastusseadmed on hermeetilised ning koguvad kokku kõik tehnoloogilise protsessi käigus tekkinud õliaurud. Peale filtreerimist läheb juba puhastatud õli edasisele töötlemisele. Tootmisprotsessi kõrvalproduktiks on tahke filtrikook, mida kasutatakse kütusena kateldes.
VKG Oil AS-i juhatuse esimees Nikolai Petrovitš kommenteeris: “Uue süsteemi peamiseks eeliseks on keskkonnamõju vähenemine ja õhuheitmete välistamine. Samas tunduvalt vähenesid ka põlevkiviõli kaod, kuna nüüd on ta korralikult filtreeritud.”
VKG Oil AS on Eesti vanim ja suurim põlevkivitööstusettevõte, mille kogemus ulatub 1924. aastasse. Ettevõte põhitegevusalaks on põlevkivi termiline töötlemine, mille käigus saadakse põlevkiviõli, -kemikaale ja -gaasi. Ettevõte pakub tööd ligi 400 inimesele.