Eesti Energia liigutab oma tütarettevõtete vahel põlevkivi 13-eurose tonnihinnaga, aga Viru Keemia Grupile (VKG) on nad viimase pooleteise aasta jooksul müünud põlevkivi umbes 31-eurose tonnihinnaga. See ei meeldi teps mitte VKG juhtidele ja omanikele – 18. märtsil saatsid nad konkurentsiametile taotluse algatada Eesti Energia suhtes ebavõrdse konkurentsi tekitamise asjus järelevalvemenetlus. Konkurentsiamet rahuldas VKG soovi. Millal menetlus lõpeb, pole teada.

Kuni 2012. aasta lõpuni ostis VKG Eesti Energialt tükipõlevkivi umbes 10-eurose tonnihinnaga, aga pärast seda tuli hakata maksma kolm korda rohkem. Kui Narva elektrijaamadele läheb peenema kivi tonn 13 euroga, siis oleks Eesti Energial õigus VKG käest küsida umbes 20 eurot tonni eest, arvab VKG. Kui peaasjalikult Priit Piilmannile, Elar Sarapuule, Ants Laosele ja Margus Kangrole kuuluv firma ostab viie aastaga umbes neli miljonit tonni põlevkivi, siis praeguse lepinguga maksab firma tegevjuhi Priit Rohumaa hinnangul umbes 40 miljonit eurot rohkem, kui peaks.

Edasi lugedes saab teada, miks ka ise põlevkivi kaevandav VKG üldse Eesti Energialt põlevkivi ostma peab ja kuidas Eesti Energia süüdistustele vastab.