Tulevane tehas kasutab kütusena põlevkiviõli tootmisel tekkivat uttegaasi, toormena kasutatakse osaliselt ära ka õlitootmise jäätmed – põlevkivi poolkoksi, teatas VKG.

Tehase projekteerimisele ja ehitamisele kulub umbes neli aastat. Kogu investeeringu suurus on 2-2,5 miljardit krooni. Kavandatava tööstuse tehnoloogiline võimsus on 2 500 tonni klinkrit ööpäevas või miljon tonni tsementi aastas. Tehase ehitamisega tekib 80 kuni 100 uut töökohta.

Kuna nii kasutatav kütus kui toore on unikaalsed pööratakse tehnoloogia valikule suurt tähelepanu. Kavatsetakse kasutada kaasaaegseimat kuiva tsemenditootmise tehnoloogiat, mille tulemusel tekib minimaalselt müra ja tolmu. Ainus kriitiline tegur on seejuures vajaliku CO2 kvoodi saamine.

VKG arendusdirektori Jaanus Purga sõnul on tehase rajamise peamiseks motiiviks põlevkivi optimaalne kasutamine. “VKG prioriteet on keskkonnakoormuse pidev vähendamine ning efektiivsuse tõstmine. Tsemenditehas võimaldaks teatud koguse Eestis kaevandatavat põlevkivi ära kasutada jäätmevabalt ning muuta kogu tema orgaanilise ja mineraalosa potentsiaal väärtuslikeks toodeteks,” ütles Purga.

VKG on Eesti kapitalil põhinev ettevõte, kus leiab rakendust rohkem kui 1400 inimest nii Ida-Virumaalt kui kogu Eestist.