Saksa piimatootjate ühendus on nüüd mures piima järgmise langustrendi pärast. Poeriiulitel võib piima ja piimatoodete hinnad novembri alguses langeda.

Põllumajandustootjad on mures uute läbirääkimiste pärast, mis võib tuua kõrgema piima ja võihinna järel kaasa kiiresti langevad hinnad. Kuue kuised tarnelepingud hakkavad lõppema ja toidu jaekaupmehed viitavad märgatavalt suurenenud pakkumisele.

Piima tulevikutehingud näitavad kuni 20 protsendist piimahinna langust.

„Vaatan seda suure murega,“ ütles tööstusharu pressiesindaja Hans Foldenauer. „Me näeme juba ette järgmist piimakriisi.“

Kui piimahind jälle kukuks, oleks see paljudele hiljutise kriisi üleelanud ettevõtetele väga pingeline. Talunikud saavad praegu piimatööstustelt 38 senti kilogrammi toorpiima eest. Üks kilogramm vastab enamvähem ühele piimaliitrile. Eelmistel kuudel maksti neile 35 senti liitri eest.

„Sellega saab tasuda arveid ja veidi remonttöid teha,“ lausus ta. „Kuid laenude tagasimaksmisele pole isegi mõtet mõelda.“

Assotsiatsioon leiab, et jätkusuutlikuks majandamiseks oleks vaja enam kui 40 sendist toorpiima kokkuostuhinda. Kriisiaastatel 2015-2016 maksti piima eest 20 senti. Piima hinna viisid tõusule kahanenud piimapakkumine, valitsuse meetmed ja piimarasva nõudluse kasv.

Poelettidel püstitasid piimatoodete hinnad ühe rekordi teise järel. Septembri algul saavutati 250-grammise võipaki hinnarekord 1,99 eurot. Või tarnimisel sõlmitakse suhteliselt lühiajalisi lepinguid.

Saksamaal on piimatoodang kasvanud aastaga kolm protsenti. Ka naaberriigis Prantsusmaal on piimatootmine kasvanud kolm protsenti. Langevad hinnad ei tohiks üllatada.

1. maiks ja 1. novembriks lepitakse Saksamaal kokku pooleks aastaks hinnad meiereide ja jaekaupmeeste vahel . See puudutab nii piima kui piimatooteid, mille puhul peaks hind langema. Paljud jaemüüjad kujundavad oma hinnapoliitika Aldi järgi.