USA pangaautomaatidest lausa 95% jooksevad Windows XP peal.  „See ei ole päris millenniumi aeg, kus oodati finantsüsteemi kokkujooksmist, kuid olukord on siiski tõsine," ütles Ameerika sularahaautomaatide ekspert Kurtis Johnson. Ta on ühtlasi sularahaautomaatide tootja Tritoni palgal.

Kui pangad ei suuda aprilliks muudatusi sisse viia, siis satuvad kliendid ohtu. Häkkerid võivad hakata otsima Windows XP turvaauke, millega aga keegi enam ei tegele. Ei ole küll selge, mida häkkerid korda saata võivad, kuid kuna tegu on raha ja pin-koodide maailmaga, siis tekitab see inimestes ärevust.

Suured pangad sõlmivad praegu Microsoftiga erilepinguid, et Windows XP kaitse oleks tagatud ka pärast 8. aprilli, seni, kuni pangad on uuele süsteemile üle läinud. USAs on üleminek raske, sest kokku on riigis 210 500 pangaautomaati, millest umbes 200 000 baseeruvad Windows XP-l. Automaate võetakse ette ükshaaval ning mõnel puhul tuleb välja vahetada ka masina sees olev arvuti. Iga automaadi peale kulub 1000-3500 dollarit.

Eksperdid on panku pidevalt hurjutanud, et need üldse tavaarvutite tarkvara kasutavad. Nende hinnangul sobiks pangaautomaatidesse enam hoopis Linux. Microsofti eeliseks peavad pangad aga seda, et klientidele on nende käekiri tuttav ja kodune. Niisiis paigutatakse uutesse masinatesse kas Windows 7 või 8.

Uuendus toob kaasa ka selle, et edaspidi saavad pangad tarkvarauuendusi teha vaid ühe klikiga. Enam ei pea iga masinat eraldi suskima minema.