India on nimelt riik, mille elanikel on suurem ligipääs mobiiltelefonidele kui käimlatele. Jack Sim loodab riigis korraldada sanitaarrevolutsiooni.

Sim on edukas ärimees, kes läks pensionile juba 40-aastaselt. Selleks ajaks oli ta üles ehitanud 16 firmat. Täna on ta end pühendanud sotsiaalsetele projektidele sanitaar- ja tualettide valdkonnas. Ta on Maailma Tualetiorganisatsiooni looja. TIME Magazine nimetas ta Keskkonna Kangelaseks.

Tema tualetiorganisatsioon on lühikese ajaga saavutanud palju. Organisatsiooni loomiskuupäev, 19. november, on rahvusvaheline wc päev.

Eesmärk on mehel üllas. Ta soovib tuua India inimesed tualetis käimise osas 21. sajandisse. Kõigil peab olema ligipääs wc-le.

Faktid on selles valdkonnas tõepoolest kõnekad ja kohutavad.

Indias on aastaks 2019 eeldatavalt 651 miljonit nutitelefoni kasutajat. Siin ei ole arvesse võetud tavaliste mobiiltelefonide omanikke.

Pilt kisub aga nutuseks, kui saame teada, et ligi 640 miljonit inimest teeb oma häda nö põõsa alla. See on suur probleem. Veereostused, levivad haigused - igal aastal sureb tõsise kõhulahtisuse tõttu riigis 2,3 miljonit last. See on Maailma Terviseorganisatsiooni statistika.

Simi sõnul on üle maailma 2,5 miljardit inimest, kel ei ole ligipääsu elementaarsele sanitaartehnikale. „Kui sa lahendad India mure, siis laheneb hoobilt 60% maailma sanitaarprobleem," ütles ta.

Maailma WC-kolledži eesmärk on õpetada välja tualetiehitajaid ning wc-de puhastajaid. Lisaks saavad tudengid teadmisi ettevõtlusest ja sellest, kuidas puhtuse standardeid ühiskonda edasi kanda.

Nii soovitakse India katta wc-dega aastaks 2019. Selleks ajaks peaks kaduma ka komme teha häda tänavale. Selliste kommete muutmine on aga väga keeruline.

„Kuidas muuta väljas häda tegemise kommet nii, et WC-st saaks unistuste paik?" küsib ta ning vastab ise: „tehes sellest väga hingestatud ja ilusa paiga."

Mees tahab kasutada selleks huumorit ja ettevõtlustarkust. Sihiks on inimeste emotsioonid. „Tualeti omamine peab olema staatuse küsimus, uhkuse küsimus. Peab olema hirm, et kui sul ei ole seda, siis satud häbisse. Seda on näidanud mobiiltelefon - kõigil peab see olemas olema."

Tema sõnul on siin väga oluline ka hügieen: „tualeti puhastamine ei saa olla madalapalgaline töö harimatutele. Kui selle eest makstakse hästi, siis soovivad paljud seda teha."

Indias on ehitatud miljoneid „kummitus-WCsid", millesse naised vägistamishirmus minna ei soovi. Lisaks muutuvad need WC-d kiiresti väga inetuks ning inimesed pöörduvad vanade kommate juurde tagasi. Sim plaanib teha 120 miljonit wc-d üle riigi ning loodab, et neid ei taba sama saatus.

Peagi tööle hakkav hügieeniindeks aitab sellele kaasa, sest paneb India erinevad piirkonnad teineteisega võistlema puhtama keskkonna nimel.

„Nii suudame me väga palju kokku hoida tervishoius. Majandus ei saa kasvada, kui riik on täis haigeid inimesi," toob Sim Singapuri näite, mille majandus hakkas kasvama, kui hakati investeerima puhtasse vette ja sanitaarolukorra parandamisse.

„S...st ei ole lihtne tõsise näoga rääkida," ütles mees, kes loodab muuta tualeti riigis tänasest tabuteemast esmalt naljategemise objektiks ja sealt edasi uhkuse allikaks.

„Meie soov on muuta WC India kõige rõõmsamaks paigaks," ütles ta särasilmil. Plaanis on rajada üks WC sekundis.