Euroopa suuruselt teise paberitootja ja vineeriäri UPM Kymmene Oy juhi Kaido Kuke kinnitusel on selgelt tunda, et viimasel ajal valitseb Soomes väga pessimistlik uudisvoog. Ettevõtted on algatanud palju nõupidamisi tööjõu vähendamiseks ja praegune rütm on niisugune, et umbes 500 inimest nädalas jääb oma töökohast ilma, tõdes Kukk. Eeskätt võib tellimuste vähenemine puudutada ehitussektorit. Kuigi tänavu on Soomes ehitusmahud kasvanud, jääb tuleval aastal ehitamata vähemalt iga neljas varem plaani võetud kortermaja, kirjutab Äripäev.

“Terve Skandinaavia on Euroopa majanduskriisist raputada saanud. Nii Rootsis, Norras kui ka Soomes on projekte võrreldes aasta algusega tunduvalt vähem,” tunnistas põhjanaabritele puitmaju projekteeriva ja ehitava Matek ASi juhatuse esimees Sven Mats.

Praegu on Helsingi veel kilesse mässitud ja uute korterelamute ehitus käib täie hooga. Ka Soomes ehitustöid tegevad eestlased ei tunneta tööpuudust, nende arvates vajatakse isegi töökäsi lisaks. Suuremates peatöövõtjates on aga Euroopa võlakriisist tekkinud ebakindlus süvenema hakanud ning nad on otsustanud ettevaatlikkusest järgmise aasta plaane kärpida. Sellest johtuvalt valmistavad allhanketöid tegevate väikefirmade juhid omakorda ette varuplaane, kui peaks realiseeruma kõige hullem stsenaarium. “Kui juba Merkel ja Sarkozy ei tea, mis maailmas juhtuma hakkab, ei tea meie ammugi,” kurtis Soome ehitusfirma Peab Oy tegevjuht Heikki Levo ettevõtjate muret. Levo sõnul annab just finantsturgudel toimuv tõuke 2012. aasta plaane olulisel määral kokku tõmmata.

Prognooside järgi on Soome elamuehitusturu olukord 2012. aastal halvem kui tänavu. Riigi suuremad ehitusettevõtjad teatasid hiljuti, et kavatsevad tuleval aastal ehitada 25 protsendi võrra vähem korterelamuid kui sellel aastal. See tähendab, et iga neljas plaanis olnud kortermajamaja projekt jääb ellu viimata. Kui 2011. aastal ehitatakse Soomes üle 31 000 korteri, siis järgmisel aastal valmib uusi kortereid umbes 26 000. Soomlased on muutunud ettevaatlikumaks ja seetõttu ostavad kortereid vähem, sest kardavad, et kui finantsturgudel tekivad suured probleemid, siis teatud aja pärast hakkab see mõjutama ka Soome tööhõivet.