Lasnamäel asuv Liikuri 28 ühistu on kohtuveskile andnud jahvatamismaterjali juba ligi seitsmeks aastaks. Ühistusiseste probleemide ja intriigide lahendamisse on kaasatud politsei, ühistu koosolekut on peetud turvameeste kaitse all, traumeeritud on nii lapsed kui ka vanemad. Kogu selle intriigipuntra põhjustajaks peavad ühistujuhid Marina Suhnjovat, kes töötab ühistute nõustamisega tegelevas firmas Pariteet-MW.

Liikuri 28 ühistu juhatuse esimehe Ülo Siibaku sõnul ässitab Suhnjova elanikke üles jutuga, et ühistujuhid on sulid ja kaabakad, ning teeb koolitusi, kuidas “majandushoobade äralõikamisega” ühistujuhte kohalt kangutada. Ta on pidanud loenguid ka teemal, kuidas murda ühistu juhi vaimu ja varastada ühistust miljonit.

Siibaku sõnul on Suhnjova külvanud viiekorruselise maja 78 korteriga ühistusse meeletult segadust. “Ta topib oma nina igale poole, iga pisiasja peale tehakse põhjendamatuid kaebusi,” kirjeldab Siibak toimuvat.

Korteriühistu tegevdirektori Natalja Konoševa sõnul on Suhnjova teinud nende ühistust katsejänese, mille peal proovitakse kõiki saboteerimisvahendeid. “Ta ajab inimesi omavahel tülli. Tehakse muudkui avaldusi ja vastuavaldusi,” kirjeldab Konoševa Suhnjovat kui äärmiselt konfliktset inimest. Ka olevat Suhnjova lasknud lahti kuulujutud, justkui oleks ühistu juhatus võltsinud allkirju.

Üürivõlg üle 80 000

Aastaid käib ühistu kohut keskmisest jõukamal järjel oleva korteriomanikuga, kelle üürivõlg on kasvanud üle 80 000 krooni. Kohtus nõustab elanikku juriidilise hariduseta Marina Suhnjova. Varem ei maksnud kõnealune võlglane maja hoolduse eest kroonigi, nüüd usub ta, et kuus kaks krooni ruutmeetrilt – üks hoolduse eest ja teine remondifondi – on piisav. Siibaku sõnul teeb võlgnike perekond kõike, mis vaid pähe tuleb. Saboteeritakse ühistu koosolekuid, nõu-takse protokolle, venitatakse ja janditakse, et  võlga  mitte tasuda. Siibaku sõnul marssis kõne-alune võlgnik kord ühistu koos-olekul ruumist välja ja tema asemele istus esindaja volikirjaga Marina Suhnjova. “Võõras inimene tuli midagi selgitamata ja ennast tutvustamata meie koos-olekut segama ja seda volikirja andis temalt tükk aega välja kangutada,” lisab Siibak. Siibaku sõnul kutsusid nad elanikke üles mitte maksma üüri, põhjendu-sega, et seda ei kasutata sihi-päraselt. Samal ajal kogusid ise võlgastelt 500 krooni korteri pealt, lubadusega kustutada kõik võlad, kui saadakse juha-tusse. Lühikeseks ajaks õnnes-tus Suhnjova üleskeeratud ini-mestel ühistus juhtimine haa-rata. Selle aja jooksul tõsteti ühistu kontolt seletamata põh-justel 90 000 krooni teisele kon-tole, telliti Suhnjova firmalt 4500 krooni eest juriidilist nõustamist ja 13 000 krooni kasutamise kohta pole mingeid pabereid. Kohus tühistas võlgnike võimuhaaramise.

Marina Suhnjova jääb rünnakutele vastamisel ettevaatlikuks, öeldes, et juristina on inimeste kaitsmine tema töö. Võlglaste esindajana ütleb ta, et nende seisukohast on võlga arvestatud valesti ja põhjendamatult. “Las kohus otsustab, kellel on õigus,” lisab Suhnjova. Ta leiab, et kui Liikuri 28 ühistul on tema tegevuse kohta pretensioone, siis peaks nad tema vastu hagi esitama.

Võitlus lauslollusega

Oma kummalise pealkirjaga koolituste kaitseks ütleb Suhnjova, et neist pole kas õigesti aru saadud või on nende pealkirjad olnud sihilikult provokatiivsed. Eesti korteriühistute liidu (EKÜL) jurist Monika Sulg võtab Suhnjova tegevuse kokku ühe lausega. “Tema nõustab, kuidas “probleemsetest” ühistujuhtidest lahti saada,” ütleb ta. “Olen pidanud võitlema tema lauslolluste vastu.” Sulg lisab, et eri kohtuasju on olnud kümmekond. Sulg räägib, et Suhnjova juriidilised teadmised on nõr-gad, samuti ka riigikeele oskus. “Ta käitub täiesti pahatahtlikult, et teenida kasumit inimestelt, kellele on lihtne hämada,” ütleb Sulg. “Paljud ühistu esimehed ei pea sellele survele vastu.” Suhnjova on esinenud EKÜL-i esindajana. See pole ta aga mitte kunagi olnud. Küll on Suhnjova aga juhatuse liige ka MTÜ-s Punane Hoolduskeskus.

Ühistuesimehed jäävad kirjeldatud rünnakute korral üksi. Seepärast on loodud MTÜ-s Eesti Naabrivalve ühistuesimeeste nn tugigrupp. Naabrivalve projektijuhi Anne-Lii Rello sõnul on kooskäimisel ühistute esimehed rääkinud uskumatuid lugusid, mida neil on tulnud läbi elada, kui Marina Suhnjova on nende majas kanda kinnitanud. “Ühistu juhatus ja elanikud peaks olema väga ettevaatlikud ja uurima, miks on Marina Suhnjova hakanud ühistu asjade vastu huvi tundma. Meieni on jõudnud signaale, et ta laiendab oma tegevust ka Mustamäele ja Koplisse,” manitseb Rello.