Volkswageni diisliskandaal on võtnud uued mõõtmed peale seda, kui Euroopa Liit ähvardas kohtusse kaevata Saksamaa, Inglismaa, Leedu, Kreeka, Tšehhi, Hispaania ja Luksemburgi valitsused, sest neil puuduvad heitgaaside näidu rikkumise korral karistussüsteem, kirjutas Bloomberg.

Tegemist on Euroopa komisjoni esimese õigusliku sammuga peale Volkswageni suurejoonelise skandaali algust 2015. aastal. Nimelt leidis USA keskkonnaamet aasta tagasi, et Volkswagen oli kasutanud spetsiaalset tarkvara, et manipuleerida heitgaaside näitudega nii, et need tunduksid tegelikkusest kümneid kordi väikemad. Avastuse tagajärjel kutsus autohiid tagasi ligi 11 miljonit sõidukit.

"Seaduse järgimine on autotootjate esimene kohustus, ütles EL-i siseturu volinik Elzbieta Bienkowska. "Kuid Euroopa Liidu liikmesriikide kohalik võim peaks tegema kindlaks, et tööstused alluvad ka seadustele."

Nimelt rikkusid Saksamaa ja Inglismaa seadust, kui keeldusid esitamast siseriiklikul uurimisel kogutud tehnilist informatsiooni selle kohta, kui palju on Volkswagen ja teised autotootjad rikkunud lämmastikdioksiidi heitkoguseid.

Euroopa komisjon saatis täna kirjad Tšehhi, Leedu, Kreeka, Saksamaa, Luksemburgi, Hispaania ja Inglismaa valitsustele, sest nende seadusandluses puuduvad karistusmeetmed EL-i heitgaasireeglite rikkumise osas. Valitsustel on vastamiseks aega kaks kuud.