„Evira tehtud otsuse järgi võib külmas säilitatavaid toiduaineid müüa erandina ilma soome- ja rootsikeelsete tootemärgistusteta pakendil. Õiged tootemärgistused peavad siiski olema tarbijatele kättesaadavad. Teiste toiduainete müügis praegusel hetkel muudatusi ei tule,“ teatas Soome toiduohutusamet Evira Uusi Suomi vahendusel.

Väljaanne Metro kirjutas 1. augustil, et firmale Eestin Herkut otsustati hoiatustrahv määrata selle pärast, et ebakõlasid ei ole ettekirjutusest hoolimata kõrvaldatud. Enamikul firma müüdavatest toodetest puudub soome- ja rootsikeelne tooteinfo.

Hoiatustrahvi määramist arutas 5. augustil Helsingi linna keskkonnakomisjon. Otsustati, et kui Eestin Herkut kaubamärki kasutav firma Reafin Oy ei varusta 31. augustiks oma kaupu soome- ja rootsikeelsete tootemärgistustega, tuleb maksta 8000 eurot trahvi.

Eestin Herkute esindaja Jouko Vantaa ütles 2012. aastal Helsingin Sanomatele, et järelevalveorgan kiusab teda taga. Tooteinfo tõlkimine on Vantaa sõnul nii töömahukas, et ta kaalub tegevuse lõpetamist. Tõlkimine võib tekitada ka lisakulutusi näiteks tõlkijate palkamise ja tooteinfo kinnitamise näol.

Eestin Herkutel on Helsingis kolm poodi.

Helsingi linna juhtiva toiduaineteinspektori Leea Kultaneni sõnul ei ole järelevalve tagakiusamine.

„On tõeliselt tähtis, et järelevalve on kõigile võrdne. Me ei taha luua arusaama, et võimud pööravad tähelepanu vaid teatud liiki ettevõtetele,“ rõhutas Kultanen.