Maavanem Jaanus Saha ja Kihnu Veeteed AS juhatuse liikme Annely Akkermanni allkirju kandev leping kohustab Kihnu Veeteed AS alustama avaliku transporditeenuse pakkumist 1. oktoobrist. Kokkuleppe kohaselt peavad nad aastas tegema 1300 reisi ja saavad selle eest riigilt 6 miljonit krooni dotatsiooni.

Seni on Kihnu Veeteed korraldanud reisijatevedu kahel liinil — Pärnu-Kihnu ja Pärnu-Munalaid. Vormsi liinile ostsid nad Norrast 4 miljonit krooni maksva parvlaeva, mis võtab peale 150 inimest ja umbes 15 sõiduautot. Autoteki kõrgus on 4 meetrit, mis peaks mahutama ka kahekordseid turistibusse. Laeva jääklass võimaldab läbi murda 25 cm paksusest jääst. Paksem jää eeldab juba jääteed. Häda puhuks peavad kihnlased praegu läbirääkimisi ühe Soome prahilaevaga, mis peaks jagu saama ka paksemast jääst.

Hea uudisena on lepingusse võetud ka punkt selle kohta, et kiirabi, politsei, tuletõrje ja teisi päästeteenistuse isikkoosseisu ja operatiivsõidukeid teenindatakse väljaspool järjekorda ja tasuta. Seni pidi ka kiirabiauto ostma ülesõiduks pileti üldises korras.

Tänavu 1. oktoobrist aasta lõpuni teevad Kihnu Veeteed AS 264 reisi ja saavad selle eest 1,7 miljonit krooni dotatsiooni. Ilma lisatoetuseta kohustub vedaja tegema lisareise juhul, kui sadamas seisab autosid üle 40 liinimeetri. Leping kehtib seitse aastat — 31. detsembrini 2011.