Ometi asub seal ettevõte, mis on omas vallas liidrikohal mitte ainult Eestis, vaid ka lähinaabruses.

Ritico OÜ paikneb Kirumpää külas Võru lähistel ning tegeleb jalatsite ja jalatsitarvikute tootmisega. Ettevõte kuulub eestlasest eraisikule ning annab tööd 39 inimesele.

Firma alustas 1993. aastal kingade importimisega. Kolm aastat hiljem tehti algust võimlemissusside valmistamisega, praeguseks on tootevalik oluliselt laienenud. Toa- ja võimlemissusse turustatakse kaubamärgi HipHop all, bränd OmaKing aga hõlmab sandaale, kingapaelu ja sisetaldasid. Just sisetaldade alal ongi firma siinkandi suurim. Ritico juhataja Rait Tillmanni sõnul asub lähim võrdväärse toodangumahuga konkurent Poolas.

Algusaastatel oli oma kauba kingapoodidesse müüki saamine arvatagi keeruline, kuid praegu võib firma toodangut leida kõigist Eesti suurematest kingapoodidest. Ligikaudu pool Ritico käibest tuleb ekspordist, peamisteks välisturgudeks on Balti riigid ja Soome, aga ka teised Põhjamaad ja Kreeka.

Ainus Eestis

Ritico valmistab sandaale just põhjamaisele jalale ja maitsele. Seetõttu peavad ka materjalid olema vastupidavamad. Firma kasutab võimaluse korral looduslikke toormaterjale ning ka valmistamisprotsessis rakendatakse loodussõbralikke tehnoloogiaid. Kõrge kvaliteediga nahka kodumaalt ei leia ja see tuleb importida.

Sandaalituru eripäraks meie laiuskraadil on väga lühike müügihooaeg. Tillmanni sõnul on ettevõte suutnud oma nisŠi leida ning pakkuda tarbijatele tooteid, millele põhjamaised konkurendid ei ole spetsiali-seerunud.

Oma töötajad peab Ritico ise välja õpetama, selle valdkonna töökäsi kusagil ei koolitata - näiteks sandaalide tootmises on Ritico ainuke sellele alale spetsialiseerunud firma Eestis.

Ritico tellib Saksamaalt allhanget

?? Kaubamärgi OmaKing alla kuuluvad sisetaldade, kinga-paelte ja sandaalide kõrval ka kingaharjad. Neid ettevõte ise ei tooda.

Õigupoolest ei valmistata neid isegi Eestis, sest siinsed tootjad ei suuda neid vajalikus koguses tarnida. ?Meil käib harjade valmistamine ikka väga käsitöönduslikult,? nendib firma juhataja Rait Tillmann. Kuna aga Ritico soovib pakkuda kõiki kingade hoolduseks vajalikke vahendeid, tellitakse harjad allhankena hoopis Saksamaalt.

?? Ritico toob Eestisse ka jalatsihooldusvahendite sarja Collonil, olles tootja Salzenbrodt & Co esindaja Eestis.