Sõnumisaatmise rakenduse Whatsapp'i kaas-asutaja, ukrainlane Jan Koum (37) kolis 16-aastaselt Ukrainast Ameerika Ühendriikidesse. Enne seda elasid Koum ja ta vanemad Kiievis, kus telefoni kasutati omavahel suhtlemiseks väga harva, kuna kõnesid kuulati pidevalt pealt. Võiks öelda, et Whatsapp on sündinud just sellest, et lapsepõlves pideva hirmuvalitsuse all elanud Koum tahtis pakkuda inimestele võimalust vabaks suhtlemiseks, mida keegi ei jälgiks ega salvestaks.

Samas on Koum öelnud, et lapsepõlve vägagi askeetlik elustiil on teda mõjutanud seda järgima ka äppi tehes - Whatsapi eesmärk on mitte selle kasutajaid reklaamide või vilkuvate bänneritega üle ujutada. Vastumeelsus reklaamide suhtes kasvas Koumil veelgi Yahoo korporatsioonis töötades.

Majandusleht Forbes kirjutab, et kui Koum oma emaga USA-sse jõudis, oli neil immigrantidena väga raske hakkama saada ning süüa said nad endale lubada vaid toidutalongide eest. Ema töötas lapsehoidjana ning Jan koristajana toidupoes. Samas tahtis noormees endiselt kontakti hoida oma sugulastega Ukrainas ja Venemaal ning mõte rakendusest, kuidas tuttavatega odavalt kontakteeruda, kummitas tal peas mitmeid aastaid. Whatsapp'i lansseerides ei kulutatud ühtegi senti reklaami või turunduse peale, kuid kasutajate arv kasvab tänagi miljoni (!) kasutaja võrra päevas. Rakendusel on üle 450 miljoni aktiivse kasutaja.

Sel nädalal müüs Koum koos äripartneri Brian Actoniga Whatsappi 19 miljardi dollari eest Facebookile ning kuna Koum omab väidetavalt umbes 45% idufirma aktsiatest, suurenes mehe varaline seis üleöö 6,8 miljardi dollarini. Kuigi ainult osa summast makstakse välja rahas ning ülejäänud Facebooki aktsiates, on 19 miljardit suurim summa, mille eest üht idufirmat ostetud on.

Jan Koum tähistab ülehomme, Eesti iseseisvumispäeval, oma 38. sünnipäeva.