Windoori juhataja Mailis Lintlomi sõnul esitas ettevõte 14. septembril 2018 vahekohtumenetluse algatamise taotluse Rahvusvahelisele Investeeringuvaidluste Lahendamise Keskuse (International Centre for the Settlement of Investment Disputes; ICSID) vahekohtule ja tänaseks on laekunud kinnitus menetluse alustamise kohta.

Lintlom kinnitas, et Windoor alustas Kasahstani Vabariigi vastu rahvusvahelist arbitraažimenetlust Eesti Vabariigi valitsuse ja Kasahstani Vabariigi valitsuse vahel sõlmitud investeeringute soodustamise ja vastastikuse kaitse lepingu rikkumise tõttu.
Etteheidetavad rikkumised seonduvad erinevate ametiasutuste ja õiguskaitseorganite tegevustega, mille tulemusel ei ole Kasahstani Vabariigis saanud täita 2015. aastal Stockholmi Kaubanduskoja Vahekohtu Instituudi poolt Windoori kasuks tehtud otsust.

Otsusega mõisteti Kasahstani riigiettevõttelt Windoori kasuks välja ca 23 miljonit eurot vaidluses, mis puudutas Windoori investeeringut Astana rahvusvahelise äri- ja konverentsikeskuse ehitamisel.

Mailis Lintlomi sõnul on Windoor üle kahe aasta püüdnud jõuda Kasahstani Vabariigis lahenduseni muul viisil. 2016. aasta veebruaris ja oktoobris teavitas ettevõtte Kasahstani Vabariiki rahvusvahelise arbitraažimenetluse algatamisest juhul, kui viimane ei täida oma Lepingust tulenevaid kohustusi. Kasahstani Vabariik ei ole aga tänaseni enda kohustusi täitnud.

ICSID-i vahekohtumenetluses esindavad Windoori advokaadibürood Jones Day (Washington ja London) ning Sorainen (Tallinn). ICSID on rahvusvaheline arbitraažiasutus, mis toetab rahvusvaheliste investorite ja riikide vahel õigusvaidluste lahendamist.

ICSID on Maailmapanga Grupi liikmesasutus ja selle peakorter asub Ameerika Ühendriikides Washingtonis. Hetkeseisuga on ICSID liikmed, selle põhikirja ratifitseerinud ning kohustunud selle otsuseid täitma 154 riiki maailmas, sh ka Kasahstani Vabariik. Windoori juhtum on esimene Eesti ettevõtet ja välisriiki puudutav menetlus 1966. aastast tegutsevas organisatsioonis, mille täisliige on Eesti Vabariik alates 1992. aasta juulist.