Sarnane olukord valitseb üle riigi, kus valuutapuudus ja kasinusmeetmed on tekitanud kõige ostmisel pikad järjekorrad olgu siis kaubaks bensiin, leib või suhkur. Hinnad on järsult tõusnud. See on värskeim katsumus hiljuti presideniks saanud Emmerson Mnangagwa valitsusele, kes püüab ülesehitada eelmise juhi Robert Mugabe loodud majanduse varemeid.

„Kas te päriselt kah arvate, et ma seisan pes 12 korda poesabas, et osta õlut ükshaaval,“ küsis 41-aastane Mushanguri. „See pole küll see mida me valisime ja mida ootasime valimiste järel.“

Rahandusminister Mthuli Ncube püüab meelitada riiki välisinvesteeringuid, võitleb masislise tööpuuduse ja üha kasvava eelarvepuudujäägiga. Läinud nädalal kehtestas ta maksu rahaülekannetele, et stabiliseerida riigi rahaasju. See teade tõi kaasa toorainete hinnatõusu, kuna kardetakse langust inflatsioonispiraali ning tekitas tanklatesse pikad sabad.

Paljud poed on valitsuse surve all ja ei tohi tõsta hinda. Seetõttu piiravad nad müüdavat kogust kunde kohta, et vältida kauba kokkuostmist. Teised poed on läinud veel kaugemale. Yum Brands sulges ajutiselt KFC söögikohad, teatades, et nad ei saa populaarseid söögikohti dollarite puuduses lahti hoida. Tarnijad tahavad vaid dollareid.

Neljapäeval arreteeris politsei ja peksis läbi kaks ametiühinguliidrit, kes üritasid organiseerida proteste elukalliduse tõusu vastu.

Lisaks USA dollaritele on rahahädas riigis käibel ka niinimetatud võlakirjarahad. Nüüd saab 4,3 sellise surrogaatraha eest osta ühe USA dollari. Septembri algul pidi kohaliku asendusraha välja käima USA dollari eest vaid 1,75. Võlakirjaraha toodi käibele juba kaks aastat tagasi ja see pidi olema võrdne ühe dollariga. Zimbabwe asendas hüperinflatsiooni ajal 2009. aastal kui hinnatõus jõudis 500 000 000 000 protsendini aastas ringluses kohaliku raha USA dollarite, eurode ja LAV randidega.

Läinud nädalal hüppas Zimbabwe aktsiaturg 60 protsenti. Riigi aktsiaturul kogeti sama mis kõrge inflatsiooniga Venezuelas, kus inflatsioon peaks jõudma tänavu 1 400 000 protsendini. Kuna võlakirjaraha kaotab väärtust, siis panevad kohalikud raha aktsiatesse. Nad kardavad, et inflatsioon alles kogub tuure. Välisinvestorid on sunnitud oma investeeringud maha kandma, sest karmi kapitali väljaveopiirangute tõttu ei saa riigist raha välja viia.

Aktsiaturu tõus on nagu dollarite puuduse peegeldus,“ ütles Dubais asuva Extotic Capitali aktsiaanalüüsi juht Hasnain Malik.

Paljud Zimbabwe ärid on keeldunud võlakirjaraha aktsepteerimisest nagu ka elektroonilistest maksetest, kuna kontoraha on väärt veel vähem kui võlakirjaraha sularaha kujul. Aktsepteeritakse vaid konverteeritavat raha.

Keskpanga juht John Mangudya ütles läinud nädalal, et Zimbabwel on piisavalt välisvaluutat et maksta kütuse, nisu ja muude asjade impordi eest. Ta nimetas võlakirjaraha krahhi oportunismi ilminguks, kus külvatakse asjatut paanikat.

Zimbabwe 76-aastane president Mnangagwa kutsus rahvast üles rahunema.

„Me peame olema realistid,“ säutsus ta Twitteris. „Pole mingeid imevitsu ega lihtsaid kiireid lahendusi. Pole vaja paanikasse sattuda. Valitsus garanteerib kõigi vajalike kaupade kättesaadavuse.“