Praegu teenib eriarst Eestis keskmiselt koos lisatasudega 16 858 krooni kuus, minimaalne kuutasu on 12 500 krooni.

Arstid ähvardavad 17. jaanuaril üldstreigiga, kui seda ei asendata kahekordse keskmise palgaga ehk 17 000 krooniga kuus.

Järgmisel aastal peaks eriarsti palk tõusma keskmiselt üle 19 000 krooni, ennustab haigekassa. Miinimumtaseme üle käivad streigieelsed läbirääkimised. Esmaspäeval moodustatud streigikomitee moodustasid Eesti Arstide Liit, Eesti Perearstide Selts, Eesti Keskastme Tervishoiutöötajate Kutseliit, Eesti Õdede Liit ja Eesti Tervishoiutöötajate Ametiühingute Liit.

Perearst teenib sotsiaalministeeriumi tellitud uuringu järgi vähem, koos lisatasudega 12 857 krooni kuus. Samas saavad perearstid kasutada n-ö palgalisana koduvisiitideks vajaliku auto liisimist patsientide eest saadava pearaha eest.

Paljud neist maksavad endale igal aastal dividende, harilikult paarkümmend tuhat krooni.

Tartu perearstid Urmas Takker ja Heili Sarapuu on palgaskeemi pea täiesti dividendidele üles ehitanud. Iga kuu saavad nad umbes 2500 krooni n-ö leivaraha, kord aastas võtavad välja suure dividendi.

2005. aasta eest olid kummagi dividend 142 000 krooni, mis teeb kuupalgaks 11 800 krooni. Kui palgalt tuleb arvestada nii sotsiaal- kui ka tulumaksu 55%, siis dividendimaks on vaid 31%.

Urmas Takkeri sõnul pole tema maksuametnik selle kohta midagi halba öelnud. “Pean kulusid teisiti plaanima, psühholoogiliselt on see raskem,” selgitas ta.