EVEA, Ukraina suursaatkond Eestis ja Eesti-Ukraina Teadus- ja Kaubanduskeskus korraldavad 20. augustil Tallinnas Eesti-Ukraina ärikonverentsi.

Konverentsil osalevad Ukraina ja Eesti äriringkondade esindajad ja seal käsitletakse kahe riigi ärisuhete arengut ja selle aasta 15. märtsil jõustunud Eesti-Ukraina vabakaubanduslepingu rakenduslikku toimet. Konverentsil esineb Ukraina Välismajanduse ja -kaubanduse ministeeriumi valitsusejuhataja Anatoli Kovpak, kes tutvustab Eesti ettevõtjaile, millised tooted lähevad vabakaubanduslepingu alla, lepingu realiseerimise võimalusi ja kaubanduskoostöö arenguperspektiive.

Ukraina Masinaehituse aseminister ning Ukraina-Eesti valitsustevahelise kaubanduse, majanduse ja teaduse koostöökomisjoni esimees Vladimir Ljashov tutvustab Ukraina ja Eesti kaubavahetuse tendentse.

Eesti-poolsed esinejad räägivad koostöökogemustest Ukraina turul ja EV Tolliameti kauba päritolu sektori juhataja Aili Pihl tutvustab muudatusi kauba saatedokumentides seoses Ukraina-Eesti vabakaubanduslepingu jõustumisega.

Ukraina suursaatkonna esimene sekretär Jevgeni Gerassimov kinnitas, et konverentsile saabuvad spetsialistid selgitavad kaubavahetuse organisatoorseid ja riigiõiguslikke aspekte. Konverents on tema sõnul hea võimalus ärisuhete ja kontaktide loomiseks.

Erki Tomberg Eesti-Ukraina Teadus- ja Kaubanduskeskusest märkis, et praegu moodustab toiduainete eksport ja import 40 protsenti kogu kaubavahetusest. Toiduainete osakaal kaubavahetuses kasvab jätkuvalt, kuid tekstiilikaubandus väheneb. Siiani on Tombergi sõnul Eesti importinud Ukrainast päris palju teravilja. Kuidas mõjutab tänavune kehv viljasaak Ukrainas teravilja sisseostmist sellel aastal, selgub alles sügisel.

URVE REPP