“Solitaire on täitnud kõik meie ootused,” sõnas Nord Streami ehitusjuht Ruurd Hoekstra Nord Streami pressiteates.

“Solitaire opereerib ankruid kasutamata ning on dünaamiliselt positsioneeritav paigalduslaev, see tähendab, et kokkulepitud torujuhtme teekonnal puudutab merepõhja ainult torujuhe ise. Äärmiselt oluline on Soome lahes, ajalooliste miiniliinide ja tiheda mereliiklusega piirkonnas kasutada Solitaire alust. Paigalduslaev aitas meil minimeerida mõju keskkonnale ja mereliiklusele, samuti võis kaitstud turvatsoon toruasetamise piirkonnas olla palju väiksem,” lausus Hoekstra.

“Paigalduslaev Solitaire on asetanud umbes 57 000 ning 24 tonni kaaluvat toru 342,5 kilomeetrisel lõigul. Laeva töö on olnud äärmiselt kvaltiteetne ning on suutnud selle lõpetada paar nädalat graafikust ees,” lisas Hoekstra.

Šveitsis asuva Alleseas’ Grupile kuuluv Solitaire on 300 meetri ehk kolme jalgpalliväljaku pikkune ja 40,6 meetri laiune. 22 000 tonni torude kandevõimega alusel on tööjaamad mitmel erineval tasandil, mis võimaldab vastu võtta ja ladustada 12 meetri pikkuseid ja 24 tonni kaaluvaid torulõike, neid keevitada, testida keevitusliiteid, ühendada torulõikusid torujuhtmega ning asetada need merepõhja mööda kokkulepitud teekonda. Alus on opereerinud peaaegu aasta jooksul 405 inimesest koosneva meeskonnaga ja on paigaldanud torusid 24 tundi ööpäevas seitsmel päeval nädalas.

Nord Streami 1 224-kilomeetrise maagaasi paralleelselt kulgeva kaksiktorujuhtme esimene toru valmis juunikuus ning on hetkel viimases – eelkasutusele võtu staadiumis. Eeldatavasti hakkab gaas torujuhtmes voolama käesoleva aasta viimases kvartalis. Esimese torujuhtme läbilaskevõime on 27,5 miljardit kuupmeetrit maagaasi aastas. Teise torujuhtme käivitamine on planeeritud 2012. aasta lõppu, viies Nord Streami gaasijuhtme kogumahu 55 miljardi kuupmeetrini.