Šeik Rashid Bin Mohammed oli piltilus noormees, atleetlik playboy ning talle ennustati suurt tulevikku. Tema surm, infarkt kodus, mõjus koduriigis šokina ning jättis palju vastuseta küsimusi. Miks noor mees ikkagi suri? Levima hakkas palju kuulujutte. Tema narko- ja steroidisõltuvusest oli räägitud juba ammu. Kas ta aga oli surma hetkel kodus?

Rashid sündis 1981. aastal. Ta oli vanima pojana riigi troonipärijaks.Talle anti suurepärane haridus. Esmalt kodumaal ning seejärel Suurbritannias Sandhurstis, kus koolitatakse kõrgemaid Briti sõjaväeohvitsere. Ta lõpetas aastal 2002 ning läks tagasi Dubaisse ning asus seal erinevatele avalikele ametikohtadele. Ta lõi ka mitu ettevõtetet, teiste seas investeerimisgrupi United Holdings Group Dubai. Mees oli ka suur hobuste fänn, ning tal oli oma võistlushobuste tall Zabeel Racing International.

Mehe hinge taga oli vara 1,9 miljardi dollari jagu, seega ei olnud tal probleemi saada oma talli parimaid hobuseid. Rashidist sai rahvuskangelane, kui ta 2006. aastal Aasia mängudelt kaks kuldmedalit võitis.

Aasta pärast seda hakkas mehe elu allamäge minema. Ta taandus vaikselt avalikust elust. 2008. aastal kaotas ta ka kroonprintsi tiitli. Selle sai tema vend šeik Maktoum bin Mohammed Al Maktoum. Ametlikku põhjendust ei antud sellele kunagi. Paljud arvasid, et noorem vend sobis positsioonile lihtsalt paremini. Kuulujutud aga levisid.

Emiraadi juhtkonnale lähedal seisnud isikutel on aimu, mis võis juhtuda. Miks Rashid troonipärimise õiguse kaotas. CIA toonane peakonsul David Williams kirjutas oma 2008. aasta memos Zabeeli palee telgitagustest. See oli üks neist dokumentidest, mis Wikileaksi kaudu avalikkuse ette tulid.

Memost tuleb välja, et Rashid oli vihahoos tapnud ühe oma isa assistendi. Selle tõttu pidi mees troonipärija tiitlist loobuma.

Peakonsul Martin Quinn andis aga oma memos teada põrandaalustest kuninglikest pidudest, kust ei puudunud narkootikumid ja seks. Need olid avatud vaid väga rikastele ning kokaiini tarvitamine oli neil pidudel tavapärane. Külaliste nimekiri oli aristokraatlik ning tihti võttis pidudest osa ka šeik Rashid.

2011. aastal loobus Rashid Araabia Ühendemiraatide Olümpiakomitee presidendi kohast. Ta ütles ise, et töökoormus muutus liiga suureks. Teadjate sõnul oli põhjuseks siiski mehe tõsine narkosõltuvus. Mehe perekond oli vanima poja käitumise pärast väga kuri ning nad sundisid Rashidi 2009. aastal võõrutusravile.

Pärast 2011. aastat oli Rashidist väga vähe kuulda. Tema pere ei ole poja probleeme kunagi kommenteerinud. Nad ei ole väiteid ka ümber lükanud.

Kahtlane surm?

Ka Rashidi surma asjaolud tekitavad kirgi. Nimelt on liikvel teooria, et mees oli surma hetkel hoopis Jeemenis. On olemas fotod, mis on tehtud samal ajal, kui ta suri ning paigutavad ta Jeemenisse, Maribi provintsi. Sel ajal toimus Houthi raketirünnak, mis tappis 45 emiraatide sõdurit. On versioon, et Rashid oli üks neist sõduritest, kes surma sai. Jeemeni allikad kinnitavad seda, et mees oli erioperatsioonide üksuse liige, mis oli Jeemeni kodusõtta sõdima saadetud.

On enam kui tõenäoline, et me ei saa kunagi teada šeik Rashidi surma tegelikke asjaolusid. Mehe lühikeseks jäänud elu on täis musti ja veel mustemaid saladusi.