„Palmer praegu põhimõtteliselt valib seadusi, mida ta tahab täita ja mida ta ei taha täita. Seadus on seadus. Sellisel kujul viivitustega neid nõudeid tegelikult maha ei saa,“ kommenteeris Peterson Palmeri eile õhtul tehtud nii-öelda kompromissettepanekut.

Palmer nimelt andis eile teada, et teeb kompromissettepaneku, et Estonian Airi töötajate töölepingud lõpetatakse, aga mitte kollektiivlepingust, vaid niiöelda Eesti õigusaktidest lähtudes.

Petersoni sõnul aga ei ole Palmerilt tegelikult midagi valida. „Ta peab tegema täpselt nii nagu seadus ette näeb ning seadus hõlmab muuhulgas ka kollektiivlepinguid. Kollektiivlepingud on täpselt samasugune seadus kui töölepinguseadus,“ rõhutas ametiühingute juht.

Palmeri ettepaneku taga on tõenäoliselt see, et kollektiivlepinguid täites tekkiks töötajatel Estonian Airi vastu suuremad nõuded kui praegu pakutud kokkuleppe järgi. Nii või naa ei saa aga Petersoni sõnul eitada, et töötajate nõue tuleb maksta välja täies mahus.

„Palmer võib ju üritada mingit kokkulepet, aga inimesele kehtib alati soodne säte. Ta läheb kohtusse ja nõuab talle kuuluva summa lõpuks ikkagi välja,“ selgitas Peterson.

Petersoni sõnul on arusaamatu, et miks Estonian Air ei taha kollektiivlepingut täita, sest palju neil selle mitte täitmisest võita ei ole ning nii või naa on tõenäoliselt Estonian Airil vastu erinevaid nõudeid nii palju, et pankrot on vältimatu.

„Võib-olla töötajate pealt säästetakse kokkuleppega üks miljon eurot, aga see meie hinnangul ei päästa midagi. Samas võib-olla ma eksin, võib-olla ma olen halvasti informeeritud ja see aitaks neil pankrotist pääseda,“ märkis Peterson.

„Samas kui riigile tuleb maksta 125 miljonit, siis see üks miljon selle taustal on kummaline püüdlus,“ lisas ta.

Petersoni sõnul peab Estonian Air praegu kindlasti koondamised ära vormistama ja sellest tekib siis töötajate nõue. „Teine küsimus on selles, et millal nad suudavad need summad välja maksta, aga see on juba hoopis teine teema,“ lisas Peterson.

Peterson rõhutas, et koondamine peab käima kollektiivlepingu ja seaduse koosmõjus ning sellest ei ole võimalik taganeda.

„Kui Palmer ütleb, et kokkulepe on selline ja kollektiivleping ei kehti, siis see tegelikult ei ole juriidiliselt jõus. Tal ei ole tegelikult võimalik seda nii teha,“ lisas Peterson. „Nii ta ei saa, et jõuab kellegagi kokkuleppele ja jätab pooled seadused täitmata.“