Vene rubla on odavaim alates novembrist. Sel nädalal on rubla odavnenud ligi kaheksa protsenti. Rublades võlakirjade tootlused tõusid nelja kuu tippu.

Hiljuti avalikustatud USA karmimad Venemaa vastused sanktsioonid panevad küsima, et kes on järgmised sihtmärgid. Seetõttu müüakse veel hiljuti ostetud Venemaa varasid. Enne müügilaine algust kuulus Venemaa valitsuse rublades võlakirjadest ligi 34 protsenti välismaalastele.

„Investoreid tabati ootamatult, kuna paljud fondid olid vene aktsiates, võlakirjades ja rublas ülekaalus,“ ütles AllianceBernsteini portfellhaldur Morgan Harting. Ülekaalus mingites varadest olemiseks nimetatakse olukorda kus investoril on mingit vara rohkem kui on tema võrdlusindeksi koosseisus.

Täiendavaks mureallikaks on Kongressis läinud nädalal ringlema hakanud seaduseelnõu, mis keelaks Venemaa valitsuse võlakirjade ostmise. USA rahandusministeerium soovitas veel veebruaris tugevalt mitte sellist sammu ette võtta, kuna see lööks USA investoreid ja üleilmseid varahaldusfirmasid.

USA dollar maksis täna 63,98 rubla, euro 79,10 rubla ja Venemaa 10-aastane võlakirja tootlus oli 7,68 protsenti aastas.