Nigeeria kaubanduspealinna Lagose kõrvale 3500 jalgpalliväljaku suurusele maa-alale kerkiv 12 miljardi dollariline naftatöötlemistehas võib saada sama pööraseks saavutuseks kui oleks Aafrika esimene Kuule maandumine, kontinendi Panama kanal või tööstusajastu Giza püramiidid. Kui Aliko Dangote, Aafrika rikkaim mees, kes ka ise projekti "hullumeelseks" peab, ettevõtmisega õnnestub, saab temast Aafrika ajaloo vaieldamatult legendaarseim ärimagnaat. Ning tehase valmimise järel plaanib ta endale väikest kingitust, nimelt soetada oma lemmikklubi Arsenal.

"Kui projekti lõpetame, saab esimene kord ajaloos Nigeeriast Aafrika suurim naftatoodete eksportija," räägib ärimees vaaraolike mõõtmetega projektist kui möödaminnes. Oma 33-meetrisel jahil istuv mandri rikkaim inimene jätab endast pigem mõõdukalt eduka entsüklopeediakaupmehe mulje. Financial Times'i ajakirjaniku saabudes tuleb parasjagu palvetanud moslemist Dangote teda vastu võtma, paludes teda tunda kui oma kodus, pakkudes midagi juua ning rikkalikku toiduvalikut. "Olete minu külaline, seega mida te soovite? Kas riisi jasmiini või munaga," pärib magnaat. Kui miljardär on oma käega ajakirjaniku taldrikule head ja paremat kokku kuhjanud, istutakse sööma. Nigeerlane ignoreerib laual värisevat mobiiltelefoni ning võtab kevadrullist ampsu.

Hullumeelsed tootmiskogused, hullumeelne ettevalmistus

Projekti pöörasust on keeruline üle võimendada. Kui see tööle saab, toodetakse 650 000 naftabarrelit päevas, kolmandiku kogu Nigeeria ning ligi üks protsent kogu maailma naftatoodangust. Seda tüüpi maailma suurim tehas toodaks veel "tülika" kõrvalsaadusena aastas kolm miljonit tonni väetist, rohkem kui Nigeeria põllumeeste kogutarbimine, ning nii palju plastikut, et riigi 190 miljoni inimese nõudlus saaks sellest täidetud.

Ka ehituseks vajalike ettevalmistuste ulatus on enneolematu. Kuna kogu tehas ehitatakse soopinnasele, on vaja maha lüüa 120 000 keskmiselt 25-meetri pikkust vaia. Kuna ükski sadam Nigeerias pole võimeline massiivset varustust – mille hulka kuulub ka näiteks 30-korruselise hoone mõõtu destillatsioonikolonn – vastu võtma ning ükski tee pole piisavalt tugev, et seda kanda, tuleb ka need Dangote poolt ehitada. Kuna kogu riigis pole piisavalt tööstusgaasi, et see kõik kokku keevitada, peab mees ehitama uue gaasitehase. Pole piisavalt rekkasid, seega toodab ta koostöös Hiina ettevõttega ka need. Tehas kasutab 480 megavatti energiat, umbes kümnendiku Nigeeria kogutarbimisest, järelikult ehitatakse ka vajalik elektrijaam.

Senini on Nigeeria naftatööstus olnud skeemitajate pärusmaa

Nigeeria on absurdsel kombel aastaid kogu oma maavara toornaftana välja eksportinud ning pärast seda puhastatud naftatoodetena tagasi ostnud. See on olnud magus äri vahemeestele, kes trikitavad impordilepingutega ning hauvad plaane, kuidas riiklikest toetustest moondunud süsteemi petta. "Olen kindel, et te teate, kuidas see mäng käib," ütleb Dangote.

Just naftakaubanduse määritud reputatsiooni tõttu on mees sellest siiani eemale hoidnud. "On väga lihtne oma head nimi hävitada," ütleb Dangote, kelle pereäri ulatub tagasi Ghanast koolapähkleid importinud ning Nigeeriast maapähkleid eksportinud kaupmehest vanaisa Alhassan Dantatani. "Seda üles ehitada on aga väga raske," sõnab mees. Kairos hariduse saanud Dantata on oma rahamäed teeninud läbi soola, suhkru, jahu ning eriti tsemendiga kauplemise. Erinevalt teistest ärimeestest, kelle rikkus on ehitatud poliitikute sõpradele osaks langevatel impordilitsentsidele, on Dantata soov alati olnud midagi enda jõul korda saata.

Inimestega suhtlemise meister peab vaenlaste tekkimist paratamatuks

Tehas on nüüd 61-aastaseks saanud mehe ambitsiooni kulminatsioon. Sellel oleks võimekus toota iga tilk Nigeerial vaja olevast rafineeritud petrooleumist, mis lõpetaks impordiäri päevapealt, säästes riigile valuutavahetuse pealt miljardeid dollareid. Loomulikult tekitaks selline käik ka vaenlasi. "Sa ei saa lihtsalt tulla, nende inimeste laualt toidu ära viia ning oodata, et nad lihtsalt vaatavad pealt, kuidas seda teed. Nad proovivad kõiksugu trikke, meil on siin väga-väga karm ühiskond, kus ainult tugevaimad ellu jäävad," peab mees eesootavat võitlust paratamatuks.

Nigeeria ühiskonnas seinast seina hinnangute osaliseks saanud Dangote on silmast silma kohtudes sarmikuse musternäide - vaikselt kõnelev härra, kellel on meeldivalt ümar nägu, lühikeseks lõigatud soeng ning nii delikaatselt trimmitud hallinev vunts, et seda pole peaaegu nähagi. Temast kumab ausust, tagasihoidlikkust ning isegi jumalakartlikkust. Ometi on mees 14-kordne miljardär ning Forbes'i nimekirjas maailma sajas rikkaim inimene.

Dangote edu pandiks võib pidada tema hämmastavat suhtlusoskust. Vaadates, kuidas ta ruumis sotsialiseerub, jääb mulje, et tunnistatakse geeniust. Lauast lauda hõljudes võtab ta endaga kaasa inimeste heatahtlikkuse (ning kogutud informatsiooni). Kui parasjagu on käimas mitu üritust - tütre pulmapidu, õhtusöök asepresidendiga ning välismaa investorite gala - jõuab ta igaühele neist, jättes samas ringi liikudes mulje, et tema käsutuses on kogu maailma aeg. Nagu Bill Clinton, mäletab ta kõigi nimesid ning nagu Al Capone'l, on tal sinu number käeulatuses olemas.

Tõmbleb ringi nagu mesilane, Tony Blair soovitab rahulikumalt võtta

Nigeeria tsemendikuningas, kes ei eita, et rikkast mehest magnaadiks sai ta läbi endise demokraatiausku presidendi Olusegun Obasanjo toetamise, tegutseb ulmelise, 47% kasumimarginaaliga. Kriitikale liialt kõrge, ehitussektori investeeringuid pärssiva tsemendihinna kohta, vastab mees, et hinnad on regioonis konkurentsivõimelised, tuletades meelde, et liiga tihti vaadatakse transpordikuludest mööda. Üleüldse peab ta Nigeeria majanduse suurimaks probleemiks absurdset impordist sõltumist. "Nigeeria impordib ikka taimeõli, mis pole mõistlik. Ikka imporditakse 4,9 miljonit tonni nisu, mis pole mõistlik. 98 protsenti meie joodud piimast on imporditud, ehkki riigis peetakse umbes 20 miljonit lehma," kirub Dangote, soovitades valitsusel vahele astuda ja turge kaitsta.

Mehel on hetkel kiired ajad ning telefon väriseb pidevalt. Arst soovitas nigeerlasel, kes üldiselt üle viie tunni ei maga, rohkem puhata. Ka ise on Dangote teadlik, et eks kuskil tuleb füüsiline limiit ette. Ometi on vaja tegeleda pidevalt kerkivate probleemide lahendamisega ning eralennukiga tuleb kogu aeg mandril ringi lennata, et ühes või teises kohas jälle äritulekahjusid summutada. Hetkel jändab ta Tanzaania presidendiga, kes ähvardab riigis paiknevat 650 miljoni dollari suurust tsemenditehast arestida. Hiljuti mõrvati ka ta ettevõtte esindaja Etioopias.

Magnaat võtab päevas vastu ligi 100 telefonikõne. Tony Blair, Dangote hea sõber ja endine Ühendkuningriigi peaminister, on talle öelnud, et seda harjumust oleks küll vaja muuta. "Vaata, Aliko, maailm ei kuku kokku, kui sa telefonile ei vasta," annab nõu Blair, kes ise väidetavalt teeb vaid kolm kõne päevas. Blair on otsapidi seotud ka nigeerlase äritegevusega. Kuna Dangote üritab tervise tõttu juhtimist rohkem teistele delegeerida ning käimas on plaanid osa tsemendiäri toimetustest Londonisse viia, ongi endise peaministri naine Cherie see, kes sellega tegeleb.

Plaanib oma nõu ja jõuga Arsenali paremaks teha

Oma kauaaegse lemmikklubiga seotud plaanidest rääkides on Dangote otsene, kavatsedes Premier League's mängiva jalgpallihiiu ära osta. "Ma armastan Arsenali ja ma kavatsen kindlasti pakkumise teha," ütleb mees toonil nagu räägitaks uue iPhone'i mudeli soetamisest. Ärimehe hinnangul võiks klubi väärt olla umbes kaks miljardit dollarit. Arsène Wengeri käe all toimunud meeskonna allakäigus pikalt pettunud olnud Dangote lubaks omanikuna ennast tiimi ümberehitamisse rakendada ja omapoolset nõu anda. "Kui ma selle ostan, peab tiimi meie fännide ootuste kõrgusele tõstma," lubab ta. Enne on aga vaja tehas püsti saada.