Monsanto esitas patenditaotluse Maailma Intellektuaalse Omandi Organisatsioonile (WIPO) tänavu veebruaris Genfis. Patenditaotlusi seirav Greenpeace’i uurija Christopher Then selgitas välja, et geenifirma ei taotle patenti üksnes tõuaretusmeetodile, vaid ka tegelikele muundsigadele ja nende järeltulijaile.

Kui patenditaotlus läbi läheb, saab Monsanto kõigi seaduslike vahenditega takistada teistel selliste sigade aretamist. Greenpeace’i hinnangul on tegu esimese sammuga korporatiivse kontrolli omandamisel loomade tõuaretuse üle. Teravilja ja juurviljade aretustööd püüab Monsanto oma kontrolli alla saada juba varasemast ajast.

Uus patent peaks kehtima hakkama rohkem kui 160 riigis ja territooriumil, sealhulgas Euroopas, Venemaal, Aasias (Indias, Hiinas, Filippiinidel), Ameerikas (USA-s, Brasiilias, Mehhikos), Austraalias ja Uus-Meremaal. Kuna WIPO tegeleb ainult patenditaotluste läbivaatamisega, mitte patentide väljastamisega, edastatakse taotlus pärast läbivaatamist kohalikele patendiameteile.