Reformierakonna, Isamaa ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) koalitsioonikõnelused muudkui jätkuvad. Kuigi nii Isamaa kui ka SDE nendivad, et Eesti on euroala kõige kõrgema inflatsiooniga riik, kus suure osa moodustab sellest energia järsk hinnatõus, esineb vajalike sammude osas erimeelsus.

„Meie soov on kompenseerida kõigile, kelle elukvaliteeti kallis elekter oluliselt mõjutab, elekter teatud mahus ning hinnast alates. Eesmärk on tagada Eesti inimestele nn sotsiaalne elekter,“ kommenteeris olukorda SDE esimees Lauri Läänemets. Kas ja milline hinnalagi tänavu tuleks, on siiski veel lahtine.

Sarnaselt möödunud talvele pooldavad nad ka võrgutasude alandamist, ulatades sellega abikäsi eelkõige ettevõtetele. „Ettevõtete ekspordijõudlus kannatab täna oluliselt ja midagi tuleb ette võtta, et vastavat olukorda leevendada,“ lisas Läänemets.

Isamaa toetab muud

Isamaa visiooni eeltoodud aga ei pääse. Nende soov oleks alandada elektri, gaasi ja soojusenergia käibemaksu ning reformida turgu. Täpsemalt käisid nad juba möödunud talvel välja ettepaneku alandada käibemaksu 20 protsendilt 9 protsendile. See helesinine unistus jäi aga teostamata.

Elektrituru reform pakuks aga Isamaa visioonide kohaselt väiketarbijatele võimalust valida börsipaketi asemel börsiväline universaalteenus. „Selleks, et tagada tarbijatele prognoositav elektrienergia hind, kompenseeritakse müüjatele vastavalt Euroopa Liidu reeglites ettenähtud võimalustele väiketarbijatele uue universaalteenuse paketis CO2 kvoodi tasu maksumus. Prognooside kohaselt peaks näiteks Eesti Energia elektrienergia maksumus sel meetodil jääma alla 50 euro taseme MWh kohta,“ sõnas Isamaa kommunikatsioonijuht Karl Sander Kase.

„Isamaa jaoks on oluline, et leiaksime koalitsioonikõneluste käigus lahendused, mis aitaksid hüppelisele hinnatõusule lahendused leida,“ lisas Kase. Samuti ütles ta, et on teiste erakondade ettepanekutega kursis ning neidki arutatakse koalitsioonikõneluste käigus.