USA keskpanga baasintressimäär tõusis kolmapäeval seega vahemikku 1,50-1,75% ning tõuseb plaanide järgi edasi. Aasta lõpuks prognoosib turg kõige tõenäolisemalt intressivahemikku 3,50-4,25%, kuid seda ligi 42% tõenäosusega, selgub CME Groupi andmetest.

Turg võttis uudise positiivselt vastu ning USA peamised indeksid lõpetasid kauplemispäeva rohelises. Dow Jones kerkis 1%, S&P 500 1,46% ja Nasdaqi koondindeks 2,50%. Aasia börsidel niivõrd positiivne tõus ei jätkunud ning liikumine oli erisuunaline.

Intressimäära tõstmine järgneb reedel avaldatud kahele aruandele, mis näitasid mais inflatsiooni ootamatult tõusu ja inimeste inflatsiooniootuste suurenemist, märgib Financial Times.

Föderaalreservi esimehe Jay Powelli sõnul oli suure intressitõusu taga olulise tegurina kõrge inflatsioon. Powell lisas, et keskpanga järgmisel istungil on tõenäoline kas 0,50 või 0,75 protsendi suurune tõus, kuigi ta ei oota, et nii suure ulatusega muudatused tavapäraseks muutuksid.

Föderaalreserv ütles oma avalduses, et Venemaa sissetung Ukrainasse on tekitanud inflatsioonile täiendavat tõususurvet ja koormanud majandustegevust. Lisaks on Hiinas Covid-19 vastu võitlemiseks tehtud sulgemised süvendanud häireid tarneahelates, mis on omakorda hinnasurvet tekitanud.

Fedi ametnikud tõstsid järsult oma intressimääraprognoosi võrreldes kolme kuu taguse ajaga, mil nad olid ette näinud, et föderaalfondide intressimäär jõuab aasta lõpuks 1,9 protsendini ja 2023. aastal 2,8 protsendini.