Kui 2021. aasta jäi kogu maailmas ajalukku tehingutebuumi aastana, sisaldades rekordarvu tehinguid aasta jooksul ja rekordväärtuses tehinguid aasta jooksul, tegi 2022. esimene poolaasta aasta alates teisest kvartalist seoses Ukrainas puhkenud sõjaga äkilise pöörde turulangusele. Nii kahanes teise kvartali tehingute koguarv võrreldes aasta varasemaga 69-lt 53le, poolaasta tehingutearv küündis mulluse taseme lähedale tänu esimese kvartali suuremale aktiivsusele, mil tehti kokku 60 tehingut. 2021. aasta esimese kvartali tehingute koguarv oli 64.

Varasemalt olid Eestis teise poolaasta tehinguturu mahud eelnevad kolm aastat järjepidevalt kasvanud ning 2022. aasta on esimene, mil on näha langust. Käesoleva aasta esimese poolaasta tehingute koguarv oli 113, mida on mulluse 133 tehinguga oluliselt vähem.

Kinnisvara, ühinemiste ja ülevõtmiste jaotuses toimus enim tehinguid kinnisvarasektoris (22%), järgnesid tootmine (16%) ja energiasektor (12%). Tehingute arv põllumajanduses ja kaubanduses moodustas mõlemais 9 protsenti, finants- ja kindlustusvaldkonnas 7 protsenti ning infotehnoloogia ja meditsiini- ja farmaatsiasektoris 7 protsenti. Neile järgnesid meedia ja meelelahutus (5%), transport (3%) ja ehitus (3%).

Riskikapitali valdkonna tehingutes olid esikohal finants- ja kindlustusvaldkond (36%) ja energiasektor (10%), järgnesid võrdselt küberturbe- ja kaubandusvaldkond 8 protsendiga ning tervishoiu-, ehitus-, transpordi ja haridusvaldkonna tehingud, mis moodustasid kõik vastavalt 5% poolaasta tehingute kogumahust.

Ellex Raidla partneri Risto Vahimetsa hinnangul on pilt turgudel segane mitmete mõjurite tõttu. „Nendeks on kõrge inflatsioon ja samas majanduslanguse oht, sõda ja COVID, mis ei ole veel areenilt lahkunud. Tehinguaktiivsus püsib tõenäoliselt mingi aja madalal, kuid kuna väga palju raha on kuhjunud erakapitali fondidesse, siis inflatsiooniline surve võib murda end päris järsku ja samaaegselt investeeringuid tegema. Millal see juhtuda võiks, on muidugi hea küsimus,“ lisas Vahimets.

Partner Sven Papi sõnul valitseb turgudel üleüldine ebakindlus ning investorid käituvad ülimalt ettevaatlikult. „Eriti ettevaatlikud ollakse investeeringutega Ida-Euroopasse, grammike veel ettevaatlikumad ollakse sõdiva riigiga külgnevate maade osas. Siiski ei ole majanduskeskkond, s.h. Eesti majandus, seiskunud. Kui me ehk näeme vähem uusi algatatud tehinguid, siis varasemalt algatatud tehinguid ei ole tänaseks massiliselt katki jäetud,“ märkis Papp.

Ellex Raidla tehinguradar ilmub vahetult pärast iga poolaasta lõppu, analüüsides Eestis toimunud suuremate tehingute tagamaid ja põhjuseid ning prognoosides järgmiste perioodide võimalikke arenguid. Täismahus turuanalüüsiga on võimalik tutvuda Ellex Raidla kodulehel.