Euro on täna odavnenud kohati ligi 1,4%, mis tähendab, et 1 euro eest saab praegu vastu 1,03 dollarit. See on nõrgim näitaja alates 2002. aasta detsembrist. Aasta algusest on euro dollari suhtes nõrgenenud 9,5%. Sarnaselt langes euro täna ka Šveitsi franki suhtes (0,9%), ehk ühe euro eest saab nüüd 99 Šveitsi santiimi (senti).

Euro nõrgenemise põhjusena nähakse euroala majanduslikult kehvemat väljavaadet, sh võttes arvesse võimalikku gaasipuudujääki. Võrreldes föderaalreserviga pole Euroopa keskpank võimeline sedavõrd kiires tempos intresse tõstma. Oma rolli mängib sealjuures euroala fragmenteeritus, kus nõrgemad euroala riigid ei suudaks suuremaid tõuse ära kannatada.

Bloombergi analüütikute mudeli kohaselt on 60% tõenäosus, et euro nõrgenemise trend jätkub, jõudes hiljemalt aasta lõpuks pariteeti. „Pariteet on nüüd vaid aja küsimus,“ märkis finantsettevõtte Mizuho valuutaosakonna juhataja Neil Jones Bloombergile.

HSBC valuutakauplemise uuringute keskuse juht Dominic Bunning lisas, et euro väljavaate osas on väga raske midagi positiivset välja tuua. „Euroopa keskpank tõstab ilmselt juulis intresse vaid 0,25%, samal ajal kui teised teevad seda kiiremini.“ Rahaturu kauplejate keskmise prognoosi järgi tõstab Euroopa keskpank tänavu intresse kokku 1,4% võrra ehk jõudes aasta lõpuks 0,9 protsendiga positiivseks. Kolm nädalat tagasi oli prognoos poole protsendi võrra kõrgem.