Sri Lanka majandus hakkas vankuma 2020. aasta lõpus ja valitsus süüdistas selles koroonapandeemiat. Ühe eksperdi sõnul on praeguse kriisi taga aga riigi halb juhtimine ja Hiinale võlgu jäämine. Riik jättis oma võlad esimest korda tasumata mais. Tänaseks on otsa saamas nii välisvaluuta- kui ka kütusevarud.

Viimastel päevadel on inimesed seisnud tundide kaupa järjekorras, et kütust osta (ja paljudel see ei õnnestugi), samas kui põhitoiduainete hinnad on tõusnud üle kahe korra. Valitsus on käskinud kõigil, kelle töö ei ole eluliselt tähtis, töötada kütuse säästmiseks kodust. Samuti sulgeti koolid.

President helistas Putinile

Sri Lanka president Gotabaya Rajapaksa ütles, et tal oli Vladimir Putiniga väga produktiivne arutelu. „Ma palusin krediiti kütuse importimiseks,“ sõnas Rajapaksa Twitteris. Nad olevat arutanud ka lendude jätkumist Moskva ja Colombo vahel – Venemaa Aeroflot peatas lennud eelmisel kuul.

„Leppisime kokku, et kahepoolsete suhete arendamine sellistes valdkondades nagu turism, kaubandus ja kultuur on riikide sõpruse tugevdamisel ülioluline,“ lisas Rajapaksa.

Läbirääkimised käivad

Püüdes majanduskriisi leevendada, alustas Sri Lanka hiljuti läbirääkimisi Rahvusvahelise Valuutafondiga. „Osaleme läbirääkimistel pankrotistunud riigina,“ ütles Wickremesinghe. Tema sõnul arutatakse abivõimalusi ka India, Jaapani ja Hiinaga.

Suurbritannia välisministeerium on hoiatanud riiki reisimise eest, kui see pole just hädavajalik.

Sri Lanka inflatsioon oli juunis 54,6% ja toiduhinnad on tõusnud rohkem kui 80%.