Energiakriisis vaevleva Euroopa survel oli Kanada valitsus nõustunud Venemaale kehtestatud sanktsioonidest loobuma, mis võimaldas Saksa insenerettevõttel Siemens Energy saata hoolduses olnud seadmed tagasi Portovaja kompressioonijaama.

Gazprom aga teatas, et nemad pole näinud ühtegi dokumenti, mis tõestaks, et turbiinid on sanktsioonidest vabastatud ja teel kodumaale. „Sellises olukorras näib olevat võimatu teha objektiivseid järeldusi Nord Stream gaasijuhtme jaoks kriitilise tähtsusega rajatise Portovaja CS ohutu käitamise edasiste arengute kohta,“ teatas Gazprom oma avalduses.

Nord Stream, toru, mis transpordib Venemaa gaasi Läänemere kaudu otse Saksamaale, suleti selle nädala alguses täielikult plaanilisteks hooldustöödeks, mis tavaliselt kestavad umbes 10 päeva.

Euroopa maagaasi võrdlusfutuurid tõusid eile 4,6% ja kauplesid 180 euroga megavatt-tunni eest. Hinnatõusu põhjustas hirm, et tuleva talve jooksul tuleb gaasi normeerida.

Gazpromi avaldus tuli pärast seda, kui Euroopa Liit (EL) tegi Venemaale järeleandmisi, otsustades, et sanktsioonide alla kuuluvad kaubad võivad siiski läbida ELi territooriumi Venemaa eksklaavi Kaliningradi, mis asub ELi liikmete Leedu ja Poola vahel. Leedu blokeeris selliste kaupade veo paar kuud tagasi ELi toetusel. Eile otsustas Euroopa Komisjon siiski, et raudteeveod Venemaa mandriosast ja Valgevenest võivad jätkuda, kui need ei sisalda sõjalisi kaupu, kirjutas Investing.

Leedu karmistas transiidipiiranguid selle nädala alguses, laiendades neid ka betoonile, puidule, alkoholile ja alkoholipõhistele tööstuskemikaalidele. Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles, et ELi järeleandmised ei lahenda siiski küsimust.