Ericsson, Rootsi telekommunikatsiooniseadmete ettevõte, mille suhtes on algatatud altkäemaksuuurimine, teatas täna oma teise kvartali põhitulu kasvust, mis jäi ootustele alla, kuna kasumimarginaalid kannatasid komponentide ja logistikakulude suurenemise tõttu, kirjutas Reuters.

Ettevõtte aktsia langes hommikusel kauplemisel 11% ja langes madalaimale tasemele alates 2020. aasta märtsist. Hiljem on aktsia natuke taastunud ja kaupleb umbes 9% allpool eilset hinda. Ericssoni väärtpaber on kaotanud umbes kolmandiku oma väärtusest alates veebruarist.

Kasvav inflatsioon, kiipide puudus ja Venemaa sissetung Ukrainasse tõstsid kulusid ja langetasid ettevõtte brutomarginaali 42,1%-ni aasta varasemalt 43,4%-lt.

Ettevõtet mõjutasid ka patendivaidlused, sealhulgas Apple'iga, mis vähendasid tema kõrge marginaaliga litsentsitasu tulusid 900 miljoni Rootsi krooni (85 miljonit euro) võrra.

„Ülemaailmne tarneahela olukord on jätkuvalt keeruline ja see toob kaasa kulude kasvu, mille leevendamiseks teeme kõvasti tööd,“ ütles tegevjuht Borje Ekholm oma avalduses. „Kui lepingud aeguvad, püüame hinnakujundust kohandada.“ Analüütikud ootavad, et kulude suurenemise trend jätkub ka aasta teisel poolel.

Lisaks hinnatõusule investeerib Ericsson teadusuuringutesse, et vähendada toodete hindu, et võidelda inflatsiooni vastu, ütles Ekholm konverentsikõnes.

Üks USA julgeolekukomisjoni uurimine on lükanud edasi 6,2 miljardi dollari suuruse pilvesidefirma Vonage omandamise. Ericsson loodab nüüd, et tehing sõlmitakse käesoleval kuul.

Nendest häiretest hoolimata kasvas Ericssoni müük Põhja-Ameerikas ja Euroopas, kuna telekommunikatsioonioperaatorid kiirustasid oma võrkude uuendamisega, mis aitas Ericssoni ja tema konkurenti Nokiat.

„Meie turuosa maailmaturul on 39%, välja arvatud Hiina, olles mitu protsendipunkti kõrgemal kui eelmisel perioodil,“ ütles finantsjuht Carl Mellander Reutersile.

Ericssoni kvartali käive tõusis 62,5 miljardi kroonini, ületades analüütikute oodatud 61,45 miljardit. Venemaa-Ukraina sõda mõjutas kvartali käivet 1,2 miljardi krooni võrra, teatas ettevõte.

Kvartali korrigeeritud ärikasum tõusis 7,3 miljardi kroonini aasta varasemalt 5,8 miljardilt, jäädes Refinitivi andmetel alla analüütikute prognoositud 8,01 miljardile.