Hinnatõusu taga on maagaasi hinna tõus Euroopas. Samas kinnitab Eesti Gaas, et neil on eelolevaks kütteperioodiks olemas vajalik gaasivaru. Venemaa gaasi asemel kasutatakse nüüd Norra ja Ameerika päritolu gaasi.

Eesti Gaasi juhatuse esimehe Margus Kaasiku kommentaar:

Kodukliendi gaasihinna tõusu põhjuseks on maagaasi jätkuv hinnatõus Euroopa turul, mis on kasvatanud oluliselt sisseostuhinda kõigile gaasimüüjatele. Hoolimata Euroopa gaasituru heitlikkusest ja kestvast hinnasurvest oleme suutnud pakkuda koduklientidele peaaegu pool aastat hinnarahu. Koduklientide paindliku paketi hind tõusis viimati aprilli alguses, olles eelnevalt märtsis langenud. Paraku on gaasi hinnatrend endiselt ülespoole ja vastupidiselt ootustele ei toimunud langust ka peale sel nädalal Euroopas sõlmitud gaasi kokkuhoiu leppeid. Antud olukorras oleme sunnitud kodukliendi hinna turutasemega vastavusse viima, nii nagu on seda teinud kõik suuremad gaasimüüjad. Meie uus paindliku paketi hind on sarnastega võrreldes üks turu madalamaid.

Kliendid, kelle hind muutub, saavad selle kohta personaalsed teavitused, samuti oleme jaganud kõigi oma klientidega infot gaasituru olukorrast ja väljavaadetest, nii hinna kui varustuskindluse osas. Meie hinnangul on gaasiturul ja gaasi hinnas praegu rahutust rohkem sees kui selleks objektiivselt põhjust on. Kuigi Euroopa riikide varustuskindluse olukord on erinev, suudetakse tervikuna olukorda juhtida ja kogutakse talvevaru. Gaasi kõrge hind reguleerib ka ise turgu ning pärsib tarbimist, mis vähendab varustuskindluse riske. Peab seega lootma, et turg ühel hetkel rahuneb, gaasi hind vabaneb emotsioonidest ja jääb pidama mõistlikumale tasemele, siis saame ka müügihinna taas allapoole tuua.

Eeloleva talve vaates on gaasi nõudluse vähendamine kõige realistlikum tee turu tasakaalus hoidmiseks. Kõigil klientidel tasub analüüsida läbi võimalused energia tarbimise optimeerimiseks, ka väikestest harjumuste muudatustest on kasu, nii oma rahakotile kui suures pildis. Gaasi tarnekindluse osas pole Eestis põhjust ebakindluseks ei lühikeses ega pikas vaates. Üleminek Norra ja Ameerika päritolu gaasile on võimalik ja toimib, torud on endiselt täis ja varud soetatud. Eesti Gaas on viimastel kuudel hankinud Poola riikliku ettevõtte PGNiG kaudu kolm suurt LNG-põhist gaasitarnet. Juuli keskel sõlmisime lepingu Norra energiakontserniga Equinor 2 TWh LNG ostuks, gaas saabub Klaipeda LNG terminali oktoobris ja novembris ning tõstab oluliselt Eesti varustuskindlust eelseisval küttehooajal. Pikemas vaates peaks kindlust andma ka täiendava LNG terminali valmimine.

Paindlikku paketti kasutavaid kodukliente on Eesti Gaasil kokku umbes 29300, enamik neist väikse tarbimisega pliidikliendid. Gaasiga kütvaid kodukliente, keda hinnatõus enim mõjutab, on umbes 8400.

Turuindeksiga seotud lepinguga klientide jaoks jääb olukord endiseks, nende hind muutub jooksvalt. Fikseeritud paketiga klientidele kehtib lepingujärgne hind kuni lepingu tähtaja lõpuni.