Suurte naftafirmade pidupäevad jätkuvad. Maailma viis suurimat energiaettevõtet teenisid aasta teises kvartalis kokku ligi 58 miljardit eurot. Tulemusi on tõstnud kõrged nafta- ja gaasihinnad ning kuigi Venemaa turult lahkumine on mõnele lääne ettevõttele läinud miljardeid maksma, on nad siiski võitnud sellest, et ka ostjad on Venemaa naftast ja gaasist täielikult loobunud.

Hollandis asuv Shell teenis viimases kvartalis rekordilised 11,2 miljardit eurot. Shell on maailma suurim veeldatud maagaasi ehk LNG müüja. Ettevõtte tulemused paranevad tulevikus ilmselt veelgi, kuna Euroopa Liit soovib Vene gaasi asendada LNG-ga.

Prantsuse ettevõtte TotalEnergies puhaskasum kolmekordistus 9,5 miljardi euroni.

USA energiahiiglastel läks aga veelgi paremini. Exxon Mobili kasum mitmekordistus ajaloolise 17,5 miljardi euroni. Ka Chevron purustas oma senise kasumirekordi, teenides 11,4 miljardit eurot. USA president Joe Biden ütles Exxoni kasumi kohta, et nad teenivad sel aastal rohkem raha kui jumal.

Esmaspäeval oma tulemused avaldanud Briti naftahiid British Petrol tegi oma ajaloo suuruselt teise tulemuse. 8,3 miljardi euro suurune kasum ületab aastatagust seisu enam kui kolm korda.

Riigid asuvad naftafirmade kasumit maksustama

Toornafta maailmaturuhinnad on alates Ukraina sõja algusest tasapisi langenud, kuid on siiski kõrgemad kui aasta tagasi. Hindade langust on mõjutanud nõudluse pidurdumine, mis omakorda lähtub murest majanduskasvu aeglustumise pärast.

Suurbritannia ja mõned Euroopa Liidu liikmesriigid on juba asunud naftafirmade liigset kasumit maksustama, kompenseerides saadud rahaga tarbijate energiakulusid. Hispaania, Itaalia, Rumeenia ja Kreeka on kehtestanud nn ootamatu maksu, mis kehtib hinnatõusu järel energiaettevõtete kasumile. Juulis kehtestas Suurbritannia seaduse, mis lubab maksustada Põhjamerel naftat ja gaasi tootvate ettevõtete kasumit.