„Meie kaugkütteettevõtjad pingutavad, et tagada tuleval kütteperioodil soojusvarustuse tagamiseks vajaliku kütuse olemasolu. Kuna turult saadud tagasiside näitab, et kõik ei saa eesolevaks kütteperioodiks piisavalt gaasihangete pakkumisi, tuleb maagaasi võimalusel asendada muude kütustega ning sellega tuleb tegeleda juba täna, et anda tarbijatele vajalikku kindlust,“ rääkis majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.

Minister märkis, et parima stsenaariumi korral aitab peagi gaasivarustust tagada regiooni rajatav uus veeldatud maagaasi ehk LNG ujuvterminal. Nii Eesti kui ka Soome LNG vastuvõtmiskoha ehitustööd edenevad praegu graafikus ja aasta lõpuks peaks olema piirkonnas LNG vastuvõtmine kindlustatud. „Siiski ei saa tegelikult päris lõpuni tagada, et kõik plaanipäraselt sujub ning vähemalt eesoleval talvel tuleb olla valmis ajutiseks kütusevahetuseks,“ tõdes minister Sikkut.

Kütusevahetuseks on praegu juba keskkonnaametile taotluseid esitatud ning näiteks Narvas tegutseva Enefit Power ASi jaoks on positiivne otsus tehtud. „Kutsun üles ka kõiki teisi kaugkütjaid ja tööstusettevõtteid, kellel on tarvis kütusevahetuseks keskkonnaluba muuta, seda kindlasti esimesel võimalusel tegema, et talveks aegsasti valmis olla,“ lisas minister.

Taotlust esitades on oluline, et ettevõtted järgiksid taotlusele esitatud nõudeid, et selle menetlemine oleks võimalikult kiire ja lihtne kõigile osalistele.

Möödunud aastal toodeti Eesti kaugküttest umbes 55 protsenti kohalikust biomassist ning 20 protsenti maagaasist. 15 protsenti moodustas heitsoojus ning ülejäänu põlevkivi, turvas ja muud energiaallikad.