Teise riiki ümberasumine on kallis nii välistalendile kui ka teda värbavale ettevõtjale. „Väga tähtis osa välistalentide Eestisse jäämisel on tema kaaslase võimalused leida erialast tööd. Kui kaaslane ei leia riigis sobivat rakendust, liigub pere väga suure tõenäosusega edasi mõnda teise sobivasse riiki, kus see rakendus on olemas. Teadsime juba varasemast, et kaaslaste programm on ennast õigustanud, kuna suur osa programmis osalenutest on leidnud endale pärast selle lõpetamist Eestis töö. Nüüd kinnitab ka maksuanalüüs, et see on riigile tuluprojekt,“ ütles Work in Estonia juht Anneli Aab.

2019. aastal mõttekoja Praxis läbiviidud uuringu järgi viitas 21 protsenti tööandjatest, et välistöötaja Eestist lahkumise põhjus on asjaolu, et tema elukaaslane või abikaasa ei leidnud riigis endale sobivat rakendust.

Samal aastal alustas Work in Estonia probleemi leevendamiseks kaaslaste programmiga, mille eesmärk oli tutvustada välistalentide abikaasadele ja elukaaslastele Eestis töötamist ja elu-olu ning pakkuda neile personaalset nõustamist, aga ka uusi tutvusi kogukonnas.

Just kui puuduv pusletükk

„See programm oli minu jaoks puuduv pusletükk, mis aitas mul omandada teadmisi ja kindlustunnet, kuidas oma tausta, haridust ja varasemaid töökogemusi Eesti töökeskkonda integreerida ja sobitada. Work in Estonia kaaslaste programm koos teiste programmidega nagu Settle in Estonia on väravad, mis aitavad värskeid välisspetsialiste Eestisse tuua,“ ütles programmi lõpetanud Ericsson Eesti projektijuht Zeyad Khalaf.

Eelmisel aastal lõpetas kaaslaste programmi 59 inimest, käesoleval aastal lõpetab programmi plaanide kohaselt 90 inimest. „Nõudlus kaaslaste programmis osalemiseks on suur ning programmi avanedes täituvad kohad kiiresti. Otsime võimalusi tulevikus veelgi programmi mahu suurendamiseks, sest võistlus talentide nimel on globaalne ja iga selline tegevus aitab kaalukaussi Eesti kasuks nihutada,“ kommenteeris Aab.

Tänaseks on programmi lõpetanud alates 2019. aastast kokku 283 inimest.

Work in Estonia programm on osa EASi ja KredExi ühendorganisatsioonist ning selle eesmärk on toetada Eesti ettevõtteid välisvärbamisel. Selleks tutvustatakse välistalentidele Eestit atraktiivse töötamise kohana, toetatakse Eestis tegutsevaid ettevõtteid välisspetsialistide tööle võtmisel ja tööl hoidmisel, pakkudes teenuseid alates välistalentide meelitamisest kuni nende ja nende kaaslaste ning perekonna ümberasumise ning kohanemise toetamiseni.