Euroopa Liit plaanib kehtestada elektrile hinnapiiri: 200 eurot MW tunni kohta. „Me teeme ettepaneku kehtestada Vene gaasi hinnalae... Peame kärpima Venemaa tulusid, mida Putin kasutab selle julma Ukraina sõja rahastamiseks,“ ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ajakirjanikele.

Antud hinnalagi jäljendaks „selliseid börsihindu, mida võiks eeldada juhul, kui ülemaailmsed tarneahelad toimiksid normaalselt ega alluks energia relvastamisele gaasitarnehäirete tõttu“, märgiti Euroopa Komisjoni eelnõus.

Ärileht võttis ühendust Eesti Energiaga, kes vastas: „Kui elektrile kehtestatakse hinnapiir 200 eurot MWh kohta, siis tekib küsimus, miks peaks turule oma pakkumise tegema need elektritootjad, kellel elektri tootmise hind on kallim kui 200 eurot MWh?“ küsis Eesti Energia kommunikatsioonijuht Reimo Raja.

Raja lisas, et juhul kui tootjad sellistes tingimustes turule ei tule, võib tekkida elektri defitsiit, sest puuduolevat elektrit pole kuskilt saada.

Euroopa Liidu plaan seisneb selles, et valitsused saaksid hakata maksustama neid tootjaid, kes börsil gaasijaamade tõttu tekkinud hinna tõttu teenivad üle 200 eurot MWh. Seejuures puudutaks see vaid neid tootmisi, mis gaasi ei kasuta. Maks tähendaks seda, et summa, mis ületab 200 eurot MWh eest kogutaks riigi poolt kokku ja jagataks ümber ettevõtetele ning kodumajapidamistele, et neid toetada.

Samas on teada, et elektrihinda määravad täna gaasijaamad. Niisiis määraks endiselt kõige kallim pakkuja ehk gaasijaam börsil hinna, kuid teised ei tohi teenida üle 200 euro MWh kohta.