Üks innovaatoritest on Dynomax, sada protsenti Eesti kapitalil põhinev tootmisettevõte, mis tegeleb dünopinkide ja tarkvara arendamise, tootmise ja müügiga. Dünopinke kasutatakse teeolude imiteerimiseks siseruumide tingimustes sõidukite testimiseks, võimsuse mõõtmiseks, mootorite ehitamiseks.

„Oleme kiired ja vihased. Edu võtmeks on kiired otsused ja ettevõtte paindlikkus. Innovatsiooniks peame ka tootmisprotsesside optimeerimist, mis võimaldas muutuda sõltumatuks tarneahelast ja allhankijatest,“ räägib ettevõtte juht, autoentusiast ja tuntud kiirendussõitja Maksim Zolotarjov.

Tema ettevõtte Eestis loodud lahendused haaravad kuus protsenti maailmaturust ja kliente leidub ka eksootilistel turgudel, nagu Kuveit, Guatemala ja El Salvador. Samuti sisenetakse Araabia turule, näiteks Dubaisse on just saatmisel innovaatiline elektriautodele suunatud pink.

See uudne seade mõõdab nii elektrimootori võimsust, efektiivsust kui ka palju muud, aga unikaalsena ka nende regeneratiivsüsteemide suutlikkust ehk kui palju on elektriauto võimeline pidurdamisel energiat salvestama. Sellest projektist on tekkinud ka spin-off-projekt, millesse on kaasatud nii Tartu Ülikooli teadlasi kui ka Soome arendusettevõtteid.

Ka 2022. aasta on Dynomax OÜle toonud mitmeid innovaatilisi tootearendusi. Lisaks eelmainitud pingile arendati välja elektromagnetiline pidur ja uudne elektrimootor. „Prognoositava majanduslanguse ja turudepressiooni kiuste ootame brändituntuse tõusu, müügipotentsiaali ja ettevõtte käibe suurenemist,“ selgitab Zolotarjov. Ettevõte jätkab investeerimist tootearendustesse ja tehnilistesse eksperimentidesse ning toetab ka klientide tehnilist loovust.

Dynomaxi uudne toode.

Innovatsioon teeb elu mugavaks ja odavamaks

Kategooria teine nominent Electroair on keskendunud lennukitele ja toodab neile erinevaid elektrisüsteeme. Ettevõtte juhatuse liige Aleksei Snitsarenko sõnul viib elu edasi innovatsioon. See muudab elu mugavamaks ja odavamaks. Aga ka säästlikumaks, sest ettevõtte tarnitud seadmed on vähendanud süsinikuheitmeid 100 000 tonni võrra.

„Tahame anda oma panuse maailma ja inimkonna arengusse, seega on innovatsioon võtmekontseptsioon, mille ümber me eksisteerime,“ räägib ta. Uuenduslikkus on andnud Electroairile võimaluse töötada rahvusvahelistel turgudel ja tegi neid tuntuks just lennundusvaldkonna elektriseadmete tootjana.

„Tänu meile on Eesti esindatud enam kui 80 riigis kõrgtehnoloogiliste innovaatiliste seadmetega sellises suletud ja edumeelses valdkonnas nagu lennundus,“ ütleb Snitsarenko. Eestis on valminud nii toiteallikate kui ka jahutusseadmete lahendused ja nende võtmedetailid.

Eelmisel aastal tuli ettevõte välja ka elektrisõidukite kiirlaadimisseadmetega, mis on sobilikud esialgu kuni 150 kW laadimisvõimsusega sõiduautodele ning 300 kW võimsusega veokitele ja ühistranspordile. Kiirlaadimisseadmete arendamisega tekkis vajadus ka taastuvenergia tootmiseks ja sõidukeid laadiva terviklahenduse arendamiseks nii ettevõtete parklatesse kui ka eraisikutele. Viimane on veel arenduses.

Ettevõtte järgmiste innovaatiliste arenduste hulka kuuluvad näiteks helikopteri maandumisplats kogu elektroonika ja toiteallikatega ning tegeletakse ka vesiniku- ja erinevate akulahendustega. Firma jätkab investeerimist tootmise ja äriprotsesside digitaliseerimisse nii ettevõttes kui ka klientide juures ning see võimaldab vähendada üldkulusid ja andmeid paremini mõista.

Electroairi ilma innovatsioonita ei eksisteeriks.

Biotehnoloogias uuendamata tipus ei püsi

Kolmas innovatsioonieeskuju Solis Biodyne tegutseb biotehnoloogia vallas, kus tuleb tipus püsimiseks pidevalt uueneda ja uuendada. Viiruseid ja haiguseid uuriv ettevõte panustab järjest enam ka heaolu-diagnostikasse.

„Innovatsioon ei ole ainult tootmises, vaid ka igas protsessis ja osakonnas, et meie töö tulemusena oleks lihtsam ühiskonnal ja kergem loodusel,“ selgitab ettevõtte tootmis- ja tarneahela operatsioonide juht Angela Vaasa. „Kiire kohanemine ja tootmine on olnud võimalikud tänu sellele, et oma arendusprotsessides vaatame kümme aastat ette. Eesmärgiks on jälgida ja märgata trende ning vajadusi, mis on alles aktuaalseks muutumas.“

Eelmisel aastal kasvasid ettevõtte investeeringud arendusosakonda ligi poole võrra ja firmal on üle 100 spetsiaalselt kliendi soovile loodud lahenduse, mis on arendatud kliendi vajadusest lähtuvalt.

„Selliste arenduste eelduseks on tihe koostöö kliendiga, nende soovide mõistmine ning arusaamine probleemist ja vajadustest,“ räägib Vaasa. „Teeme igapäevaselt koostööd teadus- ja arendusasutustega üle terve maailma, et olla kursis viimaste lahendustega biotehnoloogia vallas ning tagada oma klientidele just neile sobivad parimad lahendused.“

Solis Biodyne tegutseb põhimõttel, et ajast tuleb ees käia.

Uus peakontor vaatab tulevikku

Selle aasta võtmesõnad on Vaasa sõnul olnud innovatsioon igas osakonnas, tootmise optimeerimine ja jätkuv kasv. Planeeritakse ka uut peakontorit, kus peamisteks märksõnadeks on tulevikku vaatav maja, maailmatasemel labor, keskkonnasõbralikud lahendused ja väike energiatarbimine ning taastuvenergia tootmine. Seda plaanitakse Tartusse loodavasse Rohelisse Parki.

„Eelmisel ja käesoleval aastal on käinud ettevõtte tugevdamine ja optimeerimine, et luua tugevad alused taaskordseks ambitsioonikaks hüppeks,“ toob ta välja.

Kategoorias „Aasta innovaator 2022“ tunnustatakse innovaatilisi Eesti ettevõtteid, kes on ellu viinud või turule toonud märkimisväärse uuenduse, mis pakub klientidele või ühiskonnale olulist väärtust. Samuti panustavad need ettevõtted olulise osa oma müügitulust teadus-, arendus- ja innovatsioonitegevustesse. Võitja selgub 13. oktoobril Eesti parimate ettevõtete galal“ palun asundada lausega „Võitja selgub 13. oktoobril toimuval Eesti parimate ettevõtete auhindamisüritusel, millest teeb ülekande ETV“.

Artiklite ilmumine on kaasrahastatud Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondi vahenditest.