Uued seadmed lähevad täisvõimsusel tööle juba järgmise aasta märtsis, kui kõik eeltestimised on sooritatud. „Tegemist on täisautomaatse tootmisliiniga, kus ühest otsast läheb tooraine sisse ja teisest otsast tuleb täielikult pakitud valmistoode välja,“ kommenteeris Haage Joogid juhatuse liige Vello Oselin. „Samuti avaneb nüüd võimalus siseneda täiesti uutesse tooterühmadesse ja turgudele ning jätkuvalt olla juhtivate restoranide ja -kokkade jaoks tipptasemel ning hinnatud partner.“

„Haage seadmed on automatiseeritud ja vastavad kõrgendatud toiduhügieeninõuetele, võimaldades turule tuua tooteid, mille valmistamisel on vaja järgida erinõudeid. Ülim standard, teisisõnu. Näiteks on välistatud toote kokkupuutumine õhuga, kuna tootmisel kasutatakse lämmastiku või süsihappegaasi keskkonda. Enne villimist pudelid ja korgid desinfitseeritakse, ka pudelitest eemaldatakse õhk, asendades see lämmastiku või süsihappegaasiga, ning kogu villimis- ja korkimisprotsess teostatakse suletud ruumis, kuhu puhutakse sisse steriilne õhk. Erilist tähelepanu on pööratud puhtusele ja pesule. Lisaks mahutite ja torustike automaatsele pesule on villimis- ning korkimisseadmestik varustatud spetsiaalse vahupesusüsteemiga,“ kirjeldas tehnoloogiainsener ja joogitööstuse pikaaegsete kogemustega nõustaja Enn Kärblane.

Ahvatlevad ülinõudlikud turud

Kodumaisel kapitalil Haage villitud looduslik mineraalvesi on juba rahvusvaheliselt teeninud rohket tunnustust ja on nii tipprestoranide kui ka Eesti presidendi ürituste esindusjoogiks. Lisaks veele on tootearenduses nüüd ka loodusliku mineraalvee baasil valmivad naturaalsed toonikud, kvaliteetlimonaadid ja funktsionaalsed joogid.

„Sel aastal kahekordistame oma käibe. 2023. aastal näeme praegustel turgudel omakorda 50% müügitõusu, kuid lisaks tegeleme uutele ülinõudlikele turgudele sisenemisega – Iisraelisse ja Araabia Ühendemiraatidesse,“ ütles Oselin.

Haage plaanid on aga veel ambitsioonikamad. „Teeme järgnevatel aastatel märkimisväärseid lisainvesteeringuid. Lähiaja arenguperspektiivi silmas pidades oleme Haage olemasoleva tootmisüksuse kõrvale juba soetanud 20 hektari suuruse maatüki ja käib järgmiste jõuliste investeeringute kavandamine kaasaegse ning energiatõhusa tootmise laiendamiseks. Investeeringud jätkuvad ka Võru tootmisüksusesse, kus villitakse 542 meetri sügavusest puurkaevust Haanja rohkete mineraalidega looduslikku mineraalvett,“ selgitas Oselin.

Haage Joogid OÜ on selle aasta esimese üheksa kuuga villinud 2,4 miljonit liitrit, millest eksport moodustas viis protsenti. Tegemist on kohalikul kapitalil põhinev ettevõttega, mis loodi 2012. aastal ning kuulub Silikaat Gruppi.