Tööstusüritusel Moskvas rääkis Putin, et Nord Streami gaasitorusid on võimalik parandada, kui nendes jätkub ka edaspidi majanduslik tegevus.

Samas võib Venemaa luua ka Euroopale n-ö „gaasikeskuse“ ka Türki, kuhu gaas jõuaks Turkstreami ning Bluestreami veealuste ühenduste kaudu, lisas president.

Saadetavate gaasimahtude kohta aga Putin täpsemat informatsiooni ei jaganud ning samuti ei lisanud ta, kas on ka eesmärk gaasi viia kaugemale. Gaasitoru algse plaani kohaselt on tarnete sihtriikideks Türgi, Serbia ning Ungari.

Putin kordas ka oma varasemat septembris väljaöeldud ähvardust, et Venemaa ei kavatse saata gaasi riikidesse, mis kehtestavad gaasile hinnalae. „Venemaa on alati olnud ja on ka edaspidi oluline osapool maailma energiaturust,“ rääkis Putin.

Saksamaa samal ajal lükkas tagasi Venemaa riigipea pakkumise gaasi tarnida Nord Stream 2 kaudu, mis on riigi sõnul ühes sektsioonis ühendatud, ning lisas, et gaasitarned võiksid jätkuda Nord Stream 1-s.

Energiaministrid kohtusid eile Prahas, et arutada kõigi teemade seas ka hinnalage gaasile. Alates augustist on gaasitarned Nord Stream 1 kaudu peatatud, Venemaa sõnul tehniliste probleemide tõttu, ning nüüd on gaasi liikumine veelgi lükkunud eelmisel kuul toimunud veealuste plahvatuste pärast gaasitorus.

Paar lõhe leiti ka Nord Stream 2 torus, mille ehitus jõudis lõpuni eelmise aasta lõpus, kuid milles gaasitarned kunagi algust ei saanud.