Paikusel asuva ettevõtte üks arendusmeekonna liige on Pärnumaa teada-tuntud ettevõtja Tiit Talvaru. Just temal hakkas idanema idee, millest nüüdseks on kasvanud kaheksa töötajaga firma, mis müüb nende endi sõnul „unikaalset ja kallist“ toodet ehk kännupuuri. Toote juurutamisega alustas Tiit 2016. aastal, kui oli märganud üht tahku oma töös, mis tundus nii tüütu ja keeruline, et see pani ta mõtlema – kindlasti peab olema mingi muu viis, kuidas seda teha.

Nimelt oli tema rasketehnika rendiga tegelev ettevõte Talvakas OÜ eemaldama kände, et rajada näiteks gaasitrassi. Kuna sel ajal kände vaid juuriti, siis pärast seda nägi maapind välja nagu ülesküntud uudismaa. Hakati uurima moodust, kuidas kände nii eemaldada, et töö maapinda sel moel ei kahjustaks.

Jõuti lahenduseni, et ei ole vaja juurida, vaid kände saab ka puurida. Ettevõtte ainuomanik Jaana Külm lisab juurde, et eesmärgiks oli turule tuua midagi täiesti uut, maailma kiireim kännupuur. Selle prototüüpimine võttis aega üle 4 aasta. Lõpuks jõuti soovitud tulemuseni, kus Dipperfoxi kännupuur 850Pro suudab kännu ära puurida 20 sekundiga. Tooteportfellis on erineva suurusega kännupuurid alates väikestele traktoritele sobituvatest (mõeldud linnahaljastusse) kuni suurte mitmekümne tonniste ekskavaatoriteni välja, kus tuleb kändudest vabaneda juba mitmetel hektaritel.

2019. aastal läksid nad Disaini meistriklassi ning 2020. aastal tulid sealt välja uue disaini ja uue brändiga. Kännupuur on patenteeritud hetkel 29 riigis üle maailma.

Hiigelturg tänu TikTokile

Kännupuur muudab ise kiirust, vastavalt kännu tugevusastmele, operaator ei pea ise midagi „timmima“.

Puuri eripära on ka see, et seda ei juhi mitte elektroonika vaid hüdraulika. „Sellega saab ka vee all puurida ning seda õues ja lumes hoida. See on enda kasutus kogemusest võetud,“ räägib Tiit.

Kännupuurid toodetakse 100% ise Paikuse tootmises, 96% toodangust läheb ekspordiks.

Jaana Külm räägib ühest ettevõtte jaoks murrangulisest hetkest, mis neile vaid loetud päevadega USA turule edasimüüja tõi. Täna ongi see konkurentsitult nende suurimaks turuks.

„Meie USA turule minek sai alguse TikTokist. Ükski sotsiaalmeedia agentuur ei pakkunud seda välja. Nemad rääkisid, et töötavad vaid Facebook ja LinkedIN. „Nad kõik pakkusid sama varianti. Nagu rohkem ei olekski. Mõtlesin, et on ju veel Instagram, TikTok ja muudki variandid. Neis aga müük ei toimivat. Helistasin siis pojale, et tee TikToki konto ära,“ ütleb Tiit.

Esimese õhtuga sai nende 20-sekundiline lihtne klipp sellest, kuidas kännupuur oma tööd teeb, üle miljoni vaatamise. Nädalaga koguse see juba 6 miljonit vaatamist.

Jaana kirjeldab, kuidas siis hakkas tulema hinnapäringuid, milleks nad veel valmiski ei olnud. „Toode oli, aga hinnapakkumise põhja ega kasutusjuhenditki veel ei olnud,“ meenutab ta. Nii saidki nad endale USA edasimüüja, kes teeb väga tubli tööd tänaseni.

Kliendile on tehtud tulutoov seade

Kui miski on nišitoode, siis on see kännupuur. Tegemist ei ole lihtsa ega odava seadmega ning igal maaomanikul selle ostmiseks võimalust ega ka vajadust ei ole. Eestis on nende puur juba Hiiumaal, Saaremaal, Tartus, Pärnumaal, Ida- ja Lääne-Virumaal ning Harjumaal.

Eesti on hea koduturg, kus saame koos klientidega testida toodet erinevate kändude peal. Aga igas riigis on erinevad puuliigid. Üks portugaalane küsis, kuidas puur eukalüpti kännuga hakkama saab. Meil polnud õrna aimugi. Läksime kohapeale ja meie katsetused olid edukad,“ jutustab Jaana Külm. Prantsusmaal on näiteks Douglase kuusk, mille känd seistes ära kivistub. Õnneks on ettevõttel edasimüüjad, kellega koos saab toodet arendada ja uuendada.

Dipperfoxi kännupuur on tehtud erimetallidest, et see oleks maksimaalselt kerge ja vastupidav ning lihtne kasutada.

Selle analoogiks on kännu freesimine, kuid freesi miinuseks on see, et allapoole maapinda sellega minna ei saa. Kännu puurimine on ainuke metoodika, millega saab puurida allpoole maapinda ning millega saab olemasoleva kännu asemele istutada kas või koheselt uue puu. See on saanud ka arboristide poolt heakskiidu.„ Aitame kännupuuriga tõsta kliendi tulu, mitte kulu „ ütleb Tiit Talvaru.

Jaana Külm messil toodet tutvustamas.

Koroonaaeg tuli kasuks

Tootega välja tulemine jäi ettevõttel koroonaviiruse epitsentrisse. Riigid pandi lukku ja rasketehnika valdkonnas tekkis keeruline olukord. Seal ei oldud harjutud kasutama toodete tutvustuseks videovestluse platvorme ega turunduses vaid videopilti. Nüüd aga pidi seda tegema hakkama.

„COVIDi periood oli meie jaoks tegelikult hea stardimoment. Alustaval ettevõtte ei ole piisavalt vaba raha, et mööda ilma messidel ringi käia. Kliendid olid Zoomi ära õppinud ja kasutasid seda. Nad soovisid uusi tooteid müüki võtta.“ Panime väga suurt rõhku professionaalsete videode tegemisele, et klientidel tekiks hea arusaam meie tootest ja selle kasulikkusest.“ kirjeldab Tiit.

Nende tooteid on võimalik osta erimõõdus nii murutraktori suurustele mini-dingodele kuni väga raskete ekskavaatoriteni välja. Ideaalseks kasutuskohaks peale metsandussektori ja infraehituse on ka linnahaljastus, kus igal pool on asfalti ja kaableid.

Veel tooteid tulemas

Oma tulevikuplaanidelt väga katet tõsta ei soovita, kuid kindlasti ei jääda ühe toote juures pidama. Idee on selles, et ostes ühe seadme, saad otsikuid vahetades kasutada seda erinevate tööde tegemiseks. Olgu selleks frees, palgilõhesti vms. Klientideks jäävad endiselt metsanduse ja infraehituse sektorid.

Dipperfoxi peamiseks väljakutseks on täna see, et nende toode on isegi liiga unikaalne. See tähendab, et teavitustööd tuleb teha palju. „Keegi ei oska meie toodet ju guugeldadagi. Kõik otsivad freesimise teenust. Õnneks tuleme ka selle märksõnaga välja. Nõudlust aga ei ole, sest paljud ei tea meist. Et kände saab ka puurida. Peame ise selle nõudluse tekitama.“ räägib Jaana.

Nüüd, kui koroonalained on taandunud, saavad nad aga jälle messidel käia. Näiteks on nende kolm müügiinimest just tulnud Prantsusmaal, Saksamaal ja Lätis toimunud messidelt ja tulid sealt tagasi uute ideedega. Märtsis 2023 on Dipperfox oma esindusega väljas ka Ameerika Ühendriikide suurimal rasketehnika messil ConExpo.

Konkurentsivõime edetabel on osa Eesti suurimast ettevõtluskonkursist, mida korraldavad üheskoos kolm organisatsiooni: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, EASi ja KredExi ühendasutus ning Tööandjate Keskliit.

Edukad ettevõtjad

Dipperfox, mis tegeleb ekskavaatoritele ja traktoritele lisaseadmete tootmisega kuulub sajaprotsendiliselt Jaana Külmale, 2021a käive oli ettevõttel 1,6 miljonit. Jaana Külm ja Tiit Talvaru on juba pikki aastaid rasketehnika valdkonnas tegutsenud ja väga edukalt. Tiidule kuulub näiteks ka 60-protsendiline osalus osaühingus PlasmaPro, mille käive oli 2021. aastal 5,6 miljonit. See ettevõte pakub lõikusteenust ka Dipperfoxile. Kolmanda ettevõtte, Talvakas OÜ, mis tegeleb kaevetöödega käive oli aga möödunud aastal ligi miljon eurot.