„Nafta hinnad on üldiselt dollarites, kuid kütusehinnad Eesti tanklates on eurodes. Viimase aasta jooksul on euro vahetuskurss dollari suhtes märkimisväärselt langenud ning sel on oluline roll kütusehinna kujunemisel. On olnud olukordi, kus nafta hind dollarites langeb, kuid kütusehinnad meie tanklates jäävad muutumatuks, sest samal ajal on nõrgenenud ka euro,“ selgitas Uusküla.

Uusküla tõi olukorra näitlikustamiseks välja, et euro vahetuskurss on praegu palju odavam kui 2008. aastal, mil nafta hinnad saavutasid dollarites oma tipu. 2008. aasta 4. juulil tõusis nafta hind 146 dollarini barrelist. Euro vahetuskurss dollari suhtes oli 1,57 ja nafta hind 92 eurot barreli kohta.

Oktoobris 2021 oli nafta hind 85 dollarit, mis tähendas 73-eurost hinda barreli kohta. Veel mõni päev tagasi oli naftabarreli hind dollarites 93, kuid eurodes juba 96. „Kui aastataguse ajaga võrreldes on nafta dollarites 10 protsenti kallim, siis eurodes on see lausa 32 protsenti kallim,“ märkis peaökonomist.

Uusküla sõnul olid sel kevadel kogetud nafta hinnad euro vahetuskursi tõttu euroala jaoks kõrgemad kui kunagi varem, kuid dollarites pole nafta hind eelnevale tipule järele jõudnud. „Nafta hinda mõjutab praegu tugevalt geopoliitiline olukord ja naftakartelli poliitika, kuid ka ebakindlus tulevase nõudluse osas, mis sõltub maailmamajanduse väljavaatest,“ ütles Uusküla.

Peaökonomisti selgitusel on euro nõrkus tingitud praegu suuresti USA keskpanga kõrgemast rahapoliitika intressimäärast. Euroala ja USA intressimäärade erinevus on praegu lausa 2 protsenti, olles USAs 3,25 ja euroalal vaid 1,25 protsenti. „See tähendab, et raha liigub suuremat tulu oodates eurost dollarisse, suurendades nii dollari nõudlust. Mõlemad keskpangad on rahapoliitikat ka edaspidi karmistamas, kuid intressimäära erinevus on lähiajal pigem püsiv ning see on hoidmas dollari vahetuskurssi kallina ka edaspidi,“ rääkis Uusküla.

Uusküla sõnul toetab samas euro odavus dollari suhtes Euroopa kaupade ekspordivõimet dollareid kasutatavatesse riikidesse ja dollarites kaubeldavate kaupade puhul. Teisalt tähendab odav euro meie jaoks jällegi suuremat hinnatõusu.

Graafik