Septembri lõpuks saime (jättes kõrvale Venemaa) 28,5 miljardi kuupmeetri võrra rohkem LNG-d ja 24 miljardi kuupmeetri võrra rohkem torugaasi kui eelmisel aastal. Kui praegused suundumused jätkuvad, peaks Euroopa Liit saama 2022. aasta lõpuks vähemalt 65 miljardit kuupmeetrit täiendavalt veeldatud maagaasi ja torugaasi mitte-Venemaa tarnijatelt, eelkõige USAst, Norrast ja Aserbaidžaanist,“ räägib Simson. Selle aasta plaan oli 60 miljardit kuupmeetrit.

Euroopa Liit plaanib lähiaastatel aina rohkem LNG-le panustada ning suurendada ka oma vastuvõtuvõimekust. Selleks ehitatakse kas uusi püsivad LNG-terminale, laiendatakse seniste võimekust või hangitakse ujuvterminale. „Meie senised analüüsid näitavad, et 2024. aasta lõpuks on meil uutes ja laiendatud LNG-terminalides täiendavat võimsust umbes 14,3–16,3 miljardit kuupmeetri aastas. Uute terminalide ehitus on töös näiteks Hispaanias ja Küprosel, laiendustööd käivad aga Poolas, Hollandis ja Belgias,“ selgitab Simson.

Uusi ujuvterminale on oodata ka teistesse riikidesse, näiteks Soome/Eestisse, Kreekasse, Saksamaale, Itaaliasse, Hollandisse ja Prantsusmaale. „Nende osas on hinnanguline lisamahutavus koguni kuni 26,7 miljardit kuupmeetrit aastas, kuid paljud nendest projektidest on alles projekteerimisfaasis ega ole veel loataotlusi alustanud, seega on vaadeldav periood pikem ning mahud pole niivõrd selged,“ sõnab Simson.