94% kontoritöötajatest soovib paindlikkust tööaja osas, selgub Slack Technologies Inc. tulevikufoorumi uuest uuringust. 80% vastanutes soovivad paindlikkus asukoha osas. Slack küsitles enam kui 10 000 kontoritöötajat USAs, Austraalias, Prantsusmaal, Saksamaal, Jaapanis ja Ühendkuningriigis.

Asünkroonne töökorraldus on haruldane väljaspool mõningaid idufirmasid ja tehnoloogiaettevõtteid. Kuigi kaugtöö pakub suuremat paindlikkust kui kontoris töötamine, tunnevad paljud inimesed endiselt survet, et nende töökoha tarkvaras oleks justkui nii-öelda roheline punkt, mis näitab, et nad on võrgus ja töötavad.

Suur osa sellest survest tuleb juhtidelt ja juhtidelt, kes hoiavad kinni aegunud professionaalsuse normidest, ütles Future Forumi kaasasutaja Sheela Subramanian. „Me peame pidama laiemat vestlust professionaalsetest normidest ja sellest, mida tähendab olla hea töötaja,“ ütles ta. „Me oleme selle eksperimendi alguses, et hinnata ümber töö rolli meie elus. Meil on veel pikk tee käia.“

Subramanian ütles, et kui ta räägib juhtidele ajakava paindlikkusest, on need sageli ehmunud. Ometi ei tähenda ajakava paindlikkus seda, et töötatakse kõikidel kellaaegadel või et töötajad ei saa kunagi isiklikult kokku, ütles ta. Paljud inimesed soovivad selgemaid piire selle kohta, millal nad peavad sõnumitele vastama. Future Forum soovitab võtta kasutusele nn põhitööajad, kus kõik töötajad on kindlaksmääratud, piiratud aja jooksul võrgus, meeskonnatasandi kokkulepped, et kõik oleksid ühel meelel selles osas, kuidas tööd tehakse ning digitaalsed vahendid, mis aitavad jälgida edusamme läbipaistvalt.

Crunchbase Inc. kehtestas põhilise tööaja poliitika, kui läks eelmisel aastal kaugtööle läks. Kuna ettevõte palkas töötajaid üle maailma, määras ta koosolekuteks ja sünkroonseks tööks kell 13.00-18.00 New Yorgi aja järgi. Crunchbase'i personalijuht Kelly Scheib ütles, et traditsioonilise tööajaga harjunud inimestel võib võtta aega, et kohaneda sellega, et nad ei pruugi väljaspool põhitööaega kohe vastuseid saada.

Future Forumi andmetel on töötajad, kellel on täielik paindlik graafik, peaaegu 30% produktiivsemad kui need, kellel puudub võimalus oma graafikut muuta.