Iseasi disainibüroo juhi Martin Pärna sõnul arendati kontorites privaatse töö tegemiseks mõeldud helisummutavat kabiini kaks aastat. „Teist sellise kuju ja omadustega helisummutavat kabiini pole kuskil maailmas. Erinevalt teistest on Intuit Boothi nime kandev helikabiin trapetsikujuline, mis tänu eri nurga all seintele vähendab heli peegeldusi,“ rääkis Pärn.

„Vaikusekabiini mõlemad otsad on kaetud suurte helisummutavate klaasidega, mis koos trapetsikujulise vormiga tekitavad tegelikust suurusest märksa avarama ruumitunnetuse. Võib küll öelda, et see on maailma avaraim väike vaikusekabiin ning erinevalt tavapärastest kuubikutest ei tunne inimene end siin ahistatuna,“ lisas Pärn.

Softrendi juhi Joonatan Vinkeli sõnul koosneb helikabiin kõrgtehnoloogilistest materjalidest, mis valiti ja testiti koos Soome firma Akukon akustikainseneridega. „Üle 400 kilo kaaluv vaikusekapp koosneb mitmest eriomadustega akustilisest kihist, millest ühed summutavad madal- ja teised kõrgsagedusi ning kolmandad vähendavad helipeegeldusi. Tulemusena vastab kabiini helisummutus ametlikule ISO-standardi A-klassi näitajatele,“ rääkis Vinkel.

Joonatan Vinkeli sõnul on ka vaikusekapi välispind kaetud akustiliste materjalidega, mis summutab helisid ümbritsevas kontoris. „Lisaks saab vaikusekabiini välis- ja ka sisepindade värve ise valida nii, et need sobituvad kokku muu interjööriga,“ lisas Vinkel.

Kõrgtehnoloogilises vaikusekapis on liikumisanduriga valgustus ja ventilatsioon, mis lülitub automaatselt sisse kui inimene kappi siseneb ning jääb peale lahkumist kuni õhu täieliku vahetumiseni töösse.

Joonatan Vinkeli sõnul pöörati kabiini arendades eraldi tähelepanu valgustusele. „Aktiivsel Covidi perioodil tehti palju videokõnesid ja selleks, et ekraanil hea välja näha, kasutasid inimesed laualampe või muid eraldi valgusallikaid. Vaikusekabiinis on valgustugevus muudetav, et inimene paistaks ekraanil otseses mõttes heas valguses,“ lisas Vinkel.

Vinkeli sõnul on kontorimööbel Softrendi jaoks järjest olulisem suund, mis moodustab kodumööbli kõrval juba üle kolmandiku ettevõtte käibest. „Vaikusekapp ongi üks osa Softrendi kevadel käivitatud Intuit by Softrend kontorimööbli tooteseeriast. Vaikusekappide turg on viimaste aastatega kasvanud maailmas kolm korda ja kasvuruumi on küll,“ lisas Vinkel.

Hübriidtöö on tulnud, et jääda

Martin Pärna sõnul tuleb nüüd tavapäraste laudade asemele leida uusi lahendusi, sest need lihtsalt ei leia kasutust, kui töötajad suurel määral teevad tööd kodust. Disaineri sõnul on kodu-kontori hübriidformaat tulnud, et jääda töötajate seas ning seega muutuvad töötajate vajadused kontorimööbli osas. „Kui ettevõttel on oma pesa, siis see ei pea enam olema nii suur, et igaühel oleks oma laud. Me peamegi otsima vastuse sellele, et mis see uus lahendus siis on,“ rääkis ta.

Vaikusekappe on turul erinevates suurustes ning neil on täna oluline roll näiteks Teamsi koosolekute pidamisel, kuid mööblit luues tuleb lahti mõtestada, kuidas kujundada kontorit, kui töötatakse nii kodus kui kontoris. „Me ei lähe tööle tegema seda sama tööd, mida me saaksime kodus paremini teha. Keskendumiseks mõeldud tööd. Me lähme sinna selleks, et oma tiimiga suhelda - selleks on meil vaja natuke teistsuguseid lahendusi,“ selgitas Martin Pärn kontorimööbli loomisel järgmisi samme.

Varasemalt koosnes Pärna sõnul töökoha disain töölaudadest ning kontoriruumidest, kus olid igasugused ülekuulamised. „Kui me mõtleme, milleks me sinna tööle läheme üheks päevaks nädalas, siis tuleb tööandjal sellele anda ka oma mõte, miks meie tiim siis kokku tuleb. See mõte kõigepealt tuleb sealt töö sisu poolelt, jõuab arhitektuuri ja seejärel mööblisse.“

Täna Pärna sõnul veel terviklahendusi kontorimööblile ei ole, kuid ettevõtted on uuenduste vajadusest teadlikud. Järgmisteks võimalusteks pärast vaikusekappi võiks olla näiteks tiimiala loomine.

Ettevõtte disainiprotsess algab kliendiga koostööst. Mõtestatakse lahti töötajate tegevused ja seejärel hakatakse looma lahendusi. „Me ei hakkagi mööblit välja mõtlema, vaid töötame erinevate ettevõtetega, viime läbi intervjuusid; räägime, kuidas nad töötavad ja siis sealt hakkame mõtlema, missuguseid tegevusi me peaks toetama, missuguseid sõnumeid me peaks ruumi andma. Sealt sünnivad mööblitükkide lähteülesanded ja alles siis jõutakse toote välja mõtlemiseni,“ kirjeldas Pärn.

Intuit Boothi nime kandva vaikusekapi rahvusvaheline esmaesitlus toimub oktoobri lõpus Kölnis Euroopa ühel olulisemal kontorisisustusmessil Orgatec, kus see kandideerib innovatsiooniauhinnale.

1997. aastal pereettevõttena asutatud Softrendi tootmine asub Harjumaal Väänas. Lisaks Eestile ekspordib Softrend kodu- ja Intuit by Softrend büroomööblit 40 riiki, sealhulgas ka Amazoni, Google’i ja Microsofti kontoritele.