Homne keskmine on Tromsøs veelgi suurem – keskmiselt 236 eurot megavatt-tunni kohta. Nii kõrget hinda pole Norra näinud alates 2010. aasta energiakriisist ning ekspertide sõnul ei pruugi hind lähiajal langeda.

„Selle põhjused on lihtsad: temperatuur on langenud, tarbimine kasvanud ja tuul vaibunud. Kõrgrõhkkond kestab veel mitu nädalat,“ ütles energiaettevõtte Salten Kraftsamband tegevjuht Johnny Horsdal, lisades, et ees on kulukad nädalad. Ta loodab, et kui tuul hakkab taas piisavalt puhuma, langeb hind taas normaalsemale tasemele. „Iseasi, kas hakkame maksma 20 või 50 eurot megavatt-tunni eest,“ jäi ta siiski ebakindlaks.

Kuna tuult on vähe, tuleb elektrienergia tootmisel toetuda teistele energialiikidele, eelkõige gaasile.

Kallis gaas

Volue Insighti energiaanalüütiku Olav Johan Botneni sõnul on hinnatõusu taga ka energiaolukord Euroopas, kus pole piisavalt gaasivarusid ja ka mitmed tuumareaktorid on rivist väljas.

„Just kallis gaas peab korvama sel nädalal puhumise lõpetanud tuule,“ ütles Botnen. „Lisaks langeb temperatuur nii Põhjamaades kui ka mujal Euroopas päev-päevalt, mis omakorda on kaasa toonud tarbimise järk-järgulise kasvu pea kõigis riikides,“ selgitas ta.

Samal ajal on näiteks Prantsusmaa vähendanud tuumaenergia tootmist. Mitu reaktorit, mis tavaliselt töötaksid täisvõimsusel, on praegu kasutusest väljas.

„Saime hea meeldetuletuse, et oleme seotud meid ümbritseva maailmaga,“ kommenteeris Horsdal.