Saksamaa telekanalile Phoenix antud ühises teleintervjuus ütlesid Bundesbanki president Joachim Nagel ja Prantsusmaa keskpanga president Francois Villeroy de Galhau, et Euroopa keskpanga karmistamise surve ohjeldab lõpuks hinnakasvu, mis on praegu viis korda kõrgem kui eesmärk.

„Me toome inflatsiooni tagasi 2% juurde 2024. või 2025. aasta lõpuks,“ ütles Villeroy. „See ei ole mitte lihtsalt prognoos, vaid kohustus.“

Euroopa keskpank on alates juulist tõstnud laenukulusid 200 baaspunkti võrra ja järgmise poliitikakoosolekuni on jäänud vähem kui kaks nädalat. Ametnikud peaksid kehtestama järjekordse intressitõusu ja leppima kokku, kuidas vähendada ligikaudu viie triljoni euro väärtuses võlakirju oma bilansis.

Mitmed ametnikud on öelnud, et pole veel otsustanud, kas teha kolmas järjestikune 75 baaspunkti suurune samm või 50 baaspunkti suurune samm. Nagel ütles, et otsuse tegemisel juhindutakse viimastest andmetest. „Meil on uued prognoosid aastateks 2023, 2024 ja esimest korda aastaks 2025. Need on meie otsuse aluseks,“ ütles Nagel. „On selge, et hinnatõusud peavad jätkuma.“ Küsimusele, kui kaua laenukulu tõuseb, vastas Villeroy, et „nii kaua, kui vaja“.

Valitsused on vahepeal kasutanud sadu miljardeid eurosid, et kaitsta ettevõtteid ja kodumajapidamisi järsult kasvavate energiakulude eest, mis keskpankurite sõnul võivad õõnestada nende jõupingutusi inflatsiooni mahasurumiseks. Nagel ja Villeroy kutsusid üles pöörduma peagi tagasi tasakaalustatumate eelarvete juurde. „Eriolukord on eriolukord, kuid mingil hetkel see lõpeb,“ ütles Nagel.