Leedu üks suurimaid personaliotsingufirmasid PeopleLink ning Eesti juhtiv personali- ja värbamisettevõte Tripod teatasid partnerlussuhete loomisest kõigis kolmes Balti riigis. Äsja asutatud Läti üksuse juhtimisse hakkavad nad panustama võrdsetel alustel.

Personaliotsingu maastikul ei ole sellisel tasemel professionaalseid teenuseid kõigis kolmes Balti riigis korraga seni pakutud. Kogu Baltikumi ulatuses on paljudes sektorites endiselt tööjõu nõudlus suurem kui pakkumine, mistõttu tööandjad on meeskonna füüsilise asukoha suhtes leplikumad. Sellistes olukordades tuleb appi kaugtöö. PeopleLinki partneri Jurgita Lemešiūtė sõnul on üha rohkem rahvusvahelisi ettevõtteid, kellel on Baltikumis ühine juhtimisrühm, mistõttu nõudlus kõiki kolme Balti riiki hõlmavate personaliotsingute järele kasvab. „Eelmisel aastal viisime läbi üle kümne sellise otsingu, kus kandidaadi asukoht – Lätis, Leedus või Eestis – ei olnud oluline. See avab ka kandidaatidele rohkem rahvusvahelisi võimalusi,“ ütles Lemešiūtė.

Vajadus sellise partnerluse järele tulenes muu hulgas tõdemusest, et suurettevõtted soovivad kasvada naaberturgudel paralleelselt ning kasutada Baltimaid stardipakuna oma tegevuse laiendamiseks. Veelgi enam, Tripodi partneri Maria Veltmanni sõnul eelistab 100% Baltikumis tegutsevatest klientidest teha kõigis kolmes riigis koostööd ühe partneriga – nii on personaliotsing sisukam ja tõhusam.

Üks ühtse ettevõtte eeliseid ongi aja- ja kulusääst. Uue meeskonnaliikme värbamiseks ei ole enam vaja otsida igas riigis eraldi teenusepakkujat, kellel kulub aega tellija äri, ootuste ja väärtustega tutvumiseks. Samuti aitab selline lähenemine tagada ühtsete meetodite kasutamise kandidaatide hindamisel. See võimaldab tulemusi riigiti ka paremini võrrelda.

PeopleLink, Tripod ja Tripod Link pakkuvad töötajate hindamiseks psühhomeetrilisi teste, mis on välja töötatud teaduspõhiselt, normeeritud kõigis kolmes riigis ja kättesaadavad viies keeles. Töötajate rahulolu-uuringud aitavad ettevõtetel leida võimalusi paindlikumalt tegutseda ning korrelatsioonide analüüs aitab näha numbrite taha.

Parimate praktikate ühendamine annab tegutsemisel eelise. „Ehkki oleme koostööd teinud juba kümme aastat, tegutsesime eraldi ettevõtetena. Nüüd oma parimaid praktikaid ühendades näeme, kui palju teadmisi ja kogemusi oleme tegelikult omandanud. Tahame selle abil luua rohkem väärtust ka oma klientidele,“ ütles Veltmann.

2009. aastal asutatud PeopleLink on Leedu juhtivaid personaliotsingufirmasid. Värbamis- ja personaliteenuste kõrval on ettevõte hästi kursis ka eri sektorite spetsiifikaga ning viib aastas läbi kuni 500 otsingut müügi-, turundus, IT-, tehnoloogia- ja muudes valdkondades.

Tripod on üks juhtivaid värbamist, testimist ning organisatsiooniuuringuid koos coaching’uga pakkuvaid ettevõtteid Eestis. Oma 25 tegevusaasta jooksul on ta kasvanud organisatsioonidele tippjuhtide ja -spetsialistide värbamisel usaldusväärseks koostööpartneriks. Sel aastal nimetas Äripäev Tripodi silmapaistva värbamisteenuste pakkujana juba kolmandat korda gaselliettevõtteks.