Uudis, et soomlaste HKScan soovib oma Baltimaade äri eestimaisele Maag Grupile müüa, tuli konkurentidele üllatusena. Selle mõju hinnatakse aga erinevalt. Nõo lihatööstuse turundus- ja müügijuht Simmo Kruustük räägib liiga suure turuosa koondumisest ühe võimsa tegija kätte. Atria Eesti juhatuse liige Meelis Laande aga suurt turumuutust ei ennusta. Aplaus ja kestvad kiiduavaldused kõlavad selle eest, et eestlased on põhjanaabritelt suure ja tähtsa ettevõtte tagasi saanud.

„Kindlasti oli see tõeline uudis. Samas ei saa öelda, et ka midagi väga uut. Tegelikult on selle üle pikalt arutletud, et selline tehing võib toimuda. Küsimus oli, kelle vahel see toimub. See toimus Maagiga. Kindlasti olid nemad ühed võimalikud ostjad. HKScan domineerib linnulihaturul Talleggi kaudu ja see kindlasti ongi üks parim osa sellest firmast. Selle läbi saab Maag endale uue tegevussuuna,“ arutleb Meelis Laande.

Aplaus ja kestvad kiiduavaldused kõlavad selle eest, et eestlased on põhjanaabritelt suure ja tähtsa ettevõtte tagasi saanud.

Ta toob esile, et HKScan Estonial on viimasel ajal läinud siinmail päris halvasti ja seetõttu oletatigi, et tõenäoliselt peavad nad oma raske finantsseisu parandamiseks mingi üksuse müüma.

„Üks variant (ostjana – toim) oli ka näiteks Atria, aga meie ei ole läbi rääkinud ja mina räägin spekulatsioonide pinnalt,“ rõhutab Laande. Kui Maag ja HKScan ei oleks omavahel kaubale saanud, siis olnuks ümbruskonnas kindlasti veel kosilasi – Eestis, teistes Balti riikides või Skandinaavias.

Liiga suur turuosa

Nõo lihatööstuse nõukogu esimees Simmo Kruustük ütleb Delfi Ärilehele, et pigem ootasid nemad, et praegusel ajal kipuvad väiksemad tegijad turult kaduma või hakatakse nendega tehinguid tegema.

„Kui see tehing peaks läbi minema, siis tekib äärmiselt suur turujõud terves Baltikumis. See võib viia selleni, et tarbijate valikud jäävad kesisemaks. Üks suur tootja hakkab määrama lettidel olevaid hindu,“ hoiatab Kruustük. Ta lisab, et eks konkurentsiamet pea oma tööd nüüd hoolega tegema. Nad aktsepteerivad iga otsust, mis sealt tuleb.

Kahe suure firma koondudes tekib kanamonopol.

Eriti suur jõud tekib tema sõnul linnulihaturul, kus Tallegg on niigi suurim tegija, aga Maagil on Rannamõisa kaubamärgi tooted. Nende koondudes tekib kanamonopol.

Kuid ka sealihaturul hakkab rusikas päris suureks paisuma. Rakvere lihatööstus on suur sealihatootja, nad müüvad liha ka konkurentidele. Kruustük ütleb, et nemadki ostavad tooret tihti Rakvere käest. Kui tehing jõustub, siis saab teine pool jõudu juurde ja võib veelgi rohkem hinda dikteerida. „Peaaegu pool sealiha mahust läheb nende kätte.“

Konkurendi rõõm

Saaremaa Lihatööstus OÜ juhatuse liige Kristjan Leedo loodab, et konkurentsiamet kiidab tehingu heaks. Tema sõnul on Rakvere tugev kaubamärk ja positiivne on, et see on taas eestlaste omanduses.

„Kuna meie valitsus on otsustanud vastuvoolu ujuda ja ei toeta tööstusettevõtteid praeguses kriisiolukorras, on selline ettevõtete konsolideerimine ja omavaheline koostöö vajalik, et ellu jääda. Kohalikud ettevõtted saavad seljad kokku panna, et tagada meie toidulaul eestimaine toodang, mitte importtoodang, mis tuleb riikidest, kus valitsus on otsustanud ettevõtjaid toetada,“ ütleb ta.

Atrial taas eest ära

Meelis Laande lisab, et kui tehing läbi läheb, siis ongi HKScan turult lahkunud. Tooteid kusagilt sisse tuues ei suudeta enamasti kunagi kohalike kaubamärkidega konkureerida.

Milliste kaubamärkidega jätkata ja kus tehases mida toota?

Tema sõnul võib turul mingeid mõjutusi ikka oodata. Palju tööd ootab suurfirmat ees, sest küsimus on, milliste kaubamärkidega jätkata ja kus tehases mida toota.

„Praegu oleme oma suuruselt Rakverele kannule jõudnud ja oleme tugev teine tegija. Pärast liitumist, kui turuosasid vaadata, on Rannarootsi koos Rakverega jälle meist üksjagu suuremad, aga tugev teine tegija jääb alles. Kindlasti ei saa tekkida olukorda, kus turul on ainult üks väga suur tegija. Seda vajab ka kaubandus tasakaalustamiseks. Kindlasti vaatavad kõik osalised nüüd turuolukorra uuesti üle ja seavad uued strateegilised eesmärgid tulevasteks aastateks,“ räägib Laande.

Peamine soov hoopis muu

Pressiüritusel rääkis Maag Grupi esindaja aga seda, et tegelikult huvitavad neid Eesti turust hoopis rohkem Läti, Leedu ja Poola. Seega võib juhtuda, et Eestis saavad nad punase tule, aga teistes riikides rohelise. Ka Simmo Kruustük näeb, et Rakvere kaubamärkidel ei ole neis riikides nii suurt turuosa kui siin.

„Lätis ja Leedus on kanatööstus väga tugev juba aastaid ja suured kohalikud sealihatootjad ka. Eesti turg on väike, tootjaid on aga üsna palju ning kõik teevad samu asju,“ kirjeldab ta.

Maag paneb rõhku toidujulgeolekule

AS Maag Grupp sõlmis lepingu AS-i HKScan Estonia (koos tütarettevõttega Rakvere Farmid AS), AS-i HKScan Latvia ja UAB HKScan Lietuva kõigi aktsiate ostmiseks. Tehing vajab enne konkurentsiameti luba, kuid osalised loodavad selle sõlmida 2023. aasta teiseks pooleks. Ettevõtete ostuhind on 90 miljonit eurot.

AS-i Maag Grupp nõukogu liikme Erik Haavamäe kinnitusel tekib suurte tehingute võimalus enamasti keerulisel ajal. „Maagile annab tehing võimaluse kindlustada oma positsioone piirkondliku toiduainete kontsernina, astume suure sammu edasi ka Läti ja Leedu suunal,“ ütleb Haavamäe. „Raskel ajal tuleb kokku hoida, et üheskoos tugevamana välja tulla. Oleme viimastel aastatel näinud Läti ja Leedu piima- ja lihatööstuste üha jõulisemat sisenemist Eesti turule. Maagile, eelkõige Tere, Farmi, Rannarootsi ja Rannamõisa kaubamärkidele, avab tehing vastukaaluks mitu uut ust Läti ja Leedu turule.“

Lihatootjate koondumine annab Erik Haavamäe hinnangul parema võimaluse tagada riigi isevarustatus ja toidujulgeolek, mis on viimastel aastatel Eestis vähenenud. „Ukraina sõjast tingitud ebakindlad majandusolud on tõstnud teravalt fookusesse toidujulgeoleku tähtsuse. Eesti lihatoodangu osakaal on viimase kümne aasta jooksul püsinud samal tasemel, samas kui Läti ja Leedu on oma mahte kasvatanud 16–18%. Eesti lihatoodangu osakaal Baltimaades on vaid 18% ning eriti väike on see linnuliha sektoris, kõigest 13%,“ selgitab Erik Haavamäe.

HKScani Baltimaade tootmisüksused asuvad Rakveres, Tabasalus ja Viiratsis ning Lätis Jelgavas. Tarbijatele mõeldud kaubamärgid Baltimaades on Rakvere, Tallegg, Rīgas Miesnieks, Jelgava ja Klaipėdos maistas. Eesti haru müügitulu oli 2021. aastal 156,4 miljonit eurot, puhaskahjum 12,35 miljonit eurot. Keskmine töötajate arv kolmes riigis kokku on 1500.

Maag Grupp on 1996. aastal loodud 100% eestimaisel kapitalil põhinev toiduainetootjaid koondav ettevõte, mis tegutseb Baltimaades, Soomes ja Poolas. Maag Grupp juhib AS-i Rannarootsi Lihatööstus, Tere AS-i, AS-i Farmi Piimatööstus, Mest Food OÜ, Nigula Piim OÜ, Pouttu OY, Avalon Foodsi, Nordic Milk OÜ, AS-i Meieri Transport ja Deary OÜ tegevust. Maag Grupi 2021. aasta netokäive oli 233 miljonit eurot ja puhaskasum 4,54 miljonit eurot. Keskmine töötajate arv on 1022.